Снимка: архив, Reuters
fallback

Американският милиардер и изобретател Илон Мъск обяви, че вече е със своята миниподводница край пещерата в Тайланд, където остават още петима души - четири момчета и футболният им треньор, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Току-що се връщам от Пещера 3. Миниподводницата е готова, ако има нужда", написа в Туитър шефът на компаниите Спейс Екс (SpaceX) и Тесла (Tesla).

Oще по темата

Мъск публикува в Инстаграм видеозапис със спасители от вътрешността на наводнена пещера, предаде БТА.
Там е била изпробвана миниподводницата, сглобена от части за космическата ракета Фалкон 9 (Falcon 9) на Спейс Екс.

Останалите в труднодостъпната пещера петима души се намират на около два километра по-навътре.
Илон Мъск кръсти миниподводницата, която вече бе изпробвана в Съединените щати през уикенда, "Дивият глиган", по името на футболния отбор на блокираните момчета.

"Оставям я тук, в случай че може да послужи в бъдеще. Тайланд наистина е красив", написа още Мъск в Туитър.
Нищо обаче не сочи за момента, че тайландските власти възнамеряват да използват миниподводницата, отбелязва Франс прес.

13 души - 12 момчета и футболният им треньор - се оказаха блокирани в пещерата преди повече от две седмици, след като тя била наводнена частично заради дъждове. Осем от децата вече бяха спасени - по четири в неделя и понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен 5

преди 5 години

До Анонимен 9нека да започнем от там, че това не е подводница изобщо (не знам защо така го наричат). Това е един подводен jet, който тегли водолаз и носи достатъчно кислород в себе си. Стените са му от кевлар и тефлон, достатъчно здрави са за условията в пещерата. Най-дълбокият преход там е до 30 метра, като зависи от нивото на водата. няма нищо общо с концепцията и предназначението на батискафа и тн.

14

До анонимни 14 и 15

преди 5 години

Тази сутрин съобщиха, че руски товарен кораб доставил на МКС 2.5 т жизненоважни товари за 3 ч, по "революционна" траектория. Ако не беше Роскосмос, МКС щеше да бъде приятен спомен! А Мъск даже не е американец! Скоро ще узнаете какъв мо.ше.ник е той!Само пълни представители на 80-те% могат да си мислят, че МКС е изпяла песента си и Космосът е за бизнес! Космосът е за научни изследвания, космическа медицина, добив на свръхчисти материали за електрониката, бизнесът - комуникации, разузнаване

13

Физик

преди 5 години

До Анонимен 1Обикновен български хейтър си. Вероятно не си напрвил и къщичка за птички.Налягането отвън и отвътре почти еднакво въздейства върху конструкцията, още повече пред вид малките дълбочини в пещерата, то е минимално. Върни се в седми клас.Много като теб има тук. Биха си купили някой скъп ***, но не и да помогнат някому с нещо.

fallback