Снимка: Reuters
fallback

Пето момче е изведено от пещерата Луанг в Тайланд днес, предаде Reuters, като цитира представител на кралските ВМС.

Oще по темата

Преди това очевидци са видели спасители да изнасят човек на носилка от пещерата, в която са блокирани момчетата и техният треньор по футбол.

Спасителната операция за извеждане на момчетата от тайландския футболен отбор, блокирани в пещера повече от две седмици, беше подновена по-рано днес.

"Нивото на водата е ниско. Времето е хубаво. Екипировката е готова. Затова решихме днес да започнем по-рано от очакваното", каза ръководителят на спасителната операция Наронгсак Осатанакорн и добави: "Водолазите са същият екип - тайландци и чужденци, с няколко промени, защото някои от тях са твърде уморени".

В спасителната мисия участват 90 водолази - 40 тайландци и 50 чужденци, от които 19 австралийци. Бивш тайландски военноморски тюлен загина в петък, докато поставяше кислородни бутилки в пещерата, която е дълга 10 км.

Вторият етап от спасителната операция започна в 11:00 ч. местно време и ще отнеме няколко часа. Осем от момчтата заедно с треньора им все още се намират в пещерата. Операцията по извеждането им трябваше да бъде подновена само след смяна на кислородните бутилки по маршрута на тяхното придвижване, който минава частично под вода.

"Just teach the Thai boys to cave dive and get them out how hard can it be?"

ERR... NOPE, NOPE, AND HELL NOPE...#ThailandCaveRescue pic.twitter.com/8voGZcvLfw

— Mr Scribble (Elite) (@5cribblesvurt) July 5, 2018

Късно снощи спасителният екип изведе четири момчета от пещерата, един по един. Те бяха незабавно транспортирани в местна болница, където бяха оставени за изследвания и лечение. След тяхното спасяване, Наронгсак каза, че се очаква спасителната мисия за останалите членове на футболния отбор да започне до 20 часа, но благоприятните условия ускориха началото ѝ.

В коментар за хода на спасителната мисия тайландският вътрешен министър Анупонг Паоджинда, съобщи днес, че спасените момчета са живи и здрави, но ще им бъдат оказани медицински грижи, предаде Асошиейтед прес, цитира БТА.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

питанка

преди 5 години

"Ивадиха" ли ? Редактора да не е гладен ?

4

Анонимен

преди 5 години

Каква подводница?Откъдето ги вадят човек трудно минава.

3

Хасфалт

преди 5 години

Блаво на Мъск! Американски спасител

fallback