fallback

Общ преглед

На днешния 9 юли се навършват 12 години от финала на световното първенство по футбол в Германия през 2006 година.

Тогава Италия спечели 4-ата си световна титла, след като надви с 5:3 Франция след изпълнение на дузпи. Финалът обаче бе белязан с един от най-скалдалните и запомнящи се моменти в историята на световните първенства – прословутият удар с глава на Зинедин Зидан в гърбите на италианския защитник Марко Матераци.

По този начин един от най-елегантните и фамозни халфове в историята на футбола приключи последния мач в кариерата си - с червен картон, а постъпката му бе увековечена дори с бронзова статуя. Петметровият паметник бе поставен в парижкия музей на модерното изкуство “Помпиду”.
 
Инцидентът между Зидан и Матераци стана продълженията на финала, в 110-ата минута. След това Зидан се извини за постъпката си, но обяви, че действията му са били продиктувани от обидна реплика на Матераци.

А днес, 12 години по-късно, мнозина не си спомнят кои вкараха дузпите на самия финал. Но главата на Зидан остана в историята.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Стефанов

преди 5 години

Дори бях забравил името на Матераци и не се интересувам от неговата кариера. От Зидан се интересувам, симпатизирам му и се радвам за постигнатите успехи. Няма база за сравнение между тях - джудже и великан. Просто е.

17

Анонимен

преди 5 години

Зидан е алжирец.

16

Анонимен

преди 5 години

Зидан е един от най-големите във футбола. Кой е шМатараци?

fallback