Снимка: Reuters
fallback

Шефката на бюджетната комисия  в НС Менда Стоянова изчисли, че с вдигането на акциза – бездимните цигари ще поскъпнат най-много с 2,50 лв., което прави 8, а не 10 лева за кутия.

По думите й депутатите ненавреме оценили голямото търсене на новия тип цигари у нас.

"Ръстът е много голям, което не го оценихме миналата година, когато правехме промените в акцизите. За периода януари-май 2018 г. имаме ръст над 50% спрямо този период на миналата година. Относителният дял на употребата на тези цигари от общия от 1% в края на миналата година вече е 1,4%", пресметна тя.

Oще по темата

"Нагреваемото тютюново изделие също не е полезно. От една кутия от тях, която струва 5,50 лв., в бюджета влизат само 90 ст. Това е загуба от 15 милиона лева между януари-май. Тяхното разпространение е за сметка на бюджета", настоя Стоянова.

"Да, става дума за лобистки интереси, аз съм виден лобист, но за бюджет – за това става дума", категорична беше тя пред bTV.

Според нея ние сме единствената страна в Европа, която приравнява акцизите на обикновените цигари с бездимните, защото нагреваемите все още не са много разпространени в западните държави.

"Въпросът беше поставен на европейско ниво, но тази тема се отложи за 2019 г. – да има обща директива и общ подход за облагането им", обясни Стоянова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

РРР

преди 5 години

Спрете да пушите и те ще фалират. Две хубави неща в едно.

77

Башка Луд

преди 5 години

Мента Стоманова, не беше ли особено близка до един ромски цар?За едни лобисти питам!

76

Непушачка

преди 5 години

Другарко Мента, да вдигате данък /какъвто и да е/ в средата на годината е безумие. Затова от българския пазар се оттеглиха хиляди инвеститори. Как можеш да планираш бизнеса си, когато ти сменят данъчната политика, така, както Ви е удобно. Или ВНЕЗАПНО осъзнахте, че някой печели, без да дава на когото трябва. Дори в Османската империя е имало един данък - десятък, т.е. 10%. Направо обявете робството за законно и ни оставете на мира. А Вие си пийте розовите хапчета и вървете да гледате внуци.

fallback