Снимка: БТА
fallback

Европейските институции не поздравиха днес с изборната победа турския президент Реджеп Таип Ердоган.

В изявление, направено от върховния представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисаря за разширяването Йоханес Ханс, се казва, че кандидатите в изборите, макар и многобройни, не са били поставени при равни условия.

Според наблюдателите, изпратени от ОССЕ, продължаващото извънредно положение и ограничаващата правна рамка са причина за това.

Въпреки неравните възможности изборите са предоставили богат избор от кандидати и партии, което е причината за висока избирателна активност, се казва още в съобщението.

Европа тълкува интереса на гласоподавателите към участие във вота като “потвърждение на силната привързаност на турските граждани към демократичния процес и стремежа им към граждански свободи, върховенство на закона и основополагащи свободи.”

Според Могерини и Хан Турция само ще спечели, ако спешно отстрани проблемите с върховенството на закона и спазването на основните човешки права.

Еврокомисията също не изпрати честитка на Ердоган, но изрази готовност да продължи да си сътрудничи с него по теми от общ интерес като миграцията, борбата с тероризма и стабилността в региона.

На предсрочните президентски и парламентарни избори в неделя Ердоган спечели 52,6 на сто от гласовете, следван от Мухарем Индже с 30,6%. Ердоган и коалиционният му партньор ще имат мнозинство в турския Меджлис с 343 от 600 места в парламента. Избирателната активност по данни на централната избирателна комисия е над 88%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

Пальо

преди 5 години

Е......то сатрап като Ердоган заслужава ли да бъде поздравяван?

70

Генчу

преди 5 години

ББ иначе го поздрави първи

69

демократ

преди 5 години

До АлиА ти в кой век живееш ?! Сега когато има демокрация народът избира депутати и политици ,които да ръководят страната ! Тези депутати са решили да сме членове на ЕС и НАТО ! Това е положението ! Не може всеки месец за всяко решение да се правят референдуми и да се харчат излишни средства ! Ако народът не е доволен следващият път да гласува за Атака , тя още от сега обещава да извади България от ЕС и НАТО ! Това е демокрацията , а не всяка седмица да се правят референдуми заради твоя кеф !

fallback