Заев и Ципрас при подписване на споразумението. Снимка: БТА
fallback

Европейската комисия съобщи, че ще продължи да използва досегашното име на Македония - БЮРМ, въпреки подписаното в неделя в Преспа споразумение за смяна на названието на Скопие.

Oще по темата
Докато не приключи ратификацията на споразумението в парламентите в Скопие и в Атина, официалното име на страната остава Бивша югославска република Македония (БЮРМ), съобщи говорител на топдипломата на ЕС Федерика Могерини.

Това е името, под което Македония членува в ООН. България е признала страната като Република Македония, но като член на ЕС трябва да използва БРЮМ в европейските документи.

След 25-годишни преговори под егидата на ООН, Македония и Гърция разрешиха спора по името на Скопие миналата седмица, като се прие досегашното официално название БЮРМ да бъде заменено с Република Северна Македония.

Споразумението беше подписано от външните министри в присъствието на премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, които избраха името. Могерини и еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан, които присъстваха на полагането на подписите, определиха деня като исторически. Могерини призова европейските лидери да вземат решение за започване на преговори за членството на Македония в ЕС още в края на месеца. Скопие очаква покана за членство и в НАТО през юли.

Македония е кандидат за ЕС от 2005 г., но началото на преговорите за влизане се блокираше от Гърция заради името, а за известен период и от България, заради спорове за историята. София свали претенциите след подписването на договора за добросъседство миналата година.

В събота правителството на Ципрас оцеля при вот на недоверие в гръцкия парламент по сделката, но ратификацията предстои. Освен гласуването на парламента, Македония предвижда да направи и референдум за името, съобщава в. “Политико”.

По информация на гръцкия вестник “Катимерини” 7 от 10 гърци са против сделката. Протести срещу споразумението за името в неделя се проведоха в Атина, в Скопие и по общата граница на двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 5 години

Македония е част от Гърция, а всичко останало е китайски реплики

45

Анонимен

преди 5 години

До А2То беше повече от ясно че гърците няма да се съгласят на отстъпки ако първо не вържат собствените си ***. Но има ли друг начин най - после да се реши този въпрос? Заев е разбрал, че неговата държава ако иска да съществува трябва да спре да гледа назад, и да се опита да върви напред. И ние трябва да ги оставим. Миналото няма да се върне. Тези хора вече са се отдалечили от нас. Насила ли да ги накараме да се върнат? Просто прекалено много време живяха като сърби и са прихванали от тях.

44

анони-мен

преди 5 години

До ФактитеСъжалявам но не си прав.Тези паспорти са ги взели за да обикалят насам натам с тях , за да си купят коли..за да лекуват тук за 16 лв на месец ..и за много други изгоди произлизащи от паспорта.Изключително малко под 10-15 % са от някакво отношение към Българската нация. Маковете са неблагодарни,което доказва че са Българи.Хитри и сметкаджии с особен афинитет към показността..

fallback