Снимка: Bulgaria On Air

Ръка за ръка на брега на Преспанското езеро Зоран Заев и Алексис Ципрас подписаха споразумението за новото име на Македония.

Докато двамата премиери се прегръщаха и с усмивки позираха пред камерите, последваха протести в Скопие и Атина срещу решението им.

Как договорът и името Република Северна Македония ще засегнат българските интереси коментира бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов.

Още по темата

"Политиците обичат да се усмихват, защото невинаги разбират какви проблеми следват след техните усмивки. За да стане реалност това, което подписаха Заев и Ципрас, трябва да се извърви дълъг път", коментира Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че президентът на Македония Георге Иванов няма да сложи подписа си под този договор и ще го върне в парламента. Мнозинството е много крехко и отхвърлянето на ветото ще бъде трудно, отбеляза Йорданов.

"Наесен пък предстои референдум, на който македонците трябва да кажат дали приемат промяна на името. С този договор гърците отказаха категорично македонците от техните претенции за антична история", посочи още Йорданов.

Според него проблемът сега е, че македонците ще трябва да се впишат в нашето историческо пространство и да извлекат от него своята история.

"Или трябва да не се срамуват от българското в своята история, или трябва да влязат в някакъв конфликт. Оставихме открити тези въпроси и ги дадохме в ръцете на смесена комисия, която да ги решава. България беше зрител - нито съдия, нито участник", обясни бившият ни посланик в Скопие.

"Албанските политически партии в Македония са най-доволни от този договор. Те не виждат себе с в историята, както досега беше представяна, в името и символите на Република Македония", каза още Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase