Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters
fallback

Глас за управляващата "Партия на справедливостта и развитието" /ПСР/ на изборите на 24 юни ще бъде "пирон в ковчега на старата Турция", заяви президентът на страната Реджеп Ердоган на предизборен митинг в черноморския крайбрежен град Орду, предаде опозиционното турско електронно издание "Ахвал".

Медията коментира, че препратките към "новата" и "старата" Турция отдавна се използват в реториката на управляващата партия, която се представя като стъпка напред от "старата Турция" на нестабилност и държавни преврати.

Множеството успешни инфраструктурни проекти пък заемат централно място в нейната реторика. Ердоган посочи летището "Орду-Гиресун", построено на изкуствен остров и открито през 2015 година, като пример за своята успешна политика и обеща да продължи развитието на района с изграждането на язовири, обяснява изданието "Ахвал", цитирано от "Фокус".

Държавният глава е продължил с няколко думи за още едно от основните си предизборни обещания, което, както обяснява електронното издание, предизвиква подигравки от опозицията: обещанието за изграждане на денонощни кафенета и библиотеки, в които ще се предлагат безплатни напитки и сладкиши.

Ердоган заяви също така, че Анкара има намерение да построи трета атомна електроцентрала в страната, предаде ТАСС, като се позовава на Анадолската агенция.

Няма да се ограничим само с проекта за АЕЦ Аккую. Ще построим и трета АЕЦ. АЕЦ Аккую ще може да покрие 10 процента от нашите потребности от енергия. След като бъде пусната в експлоатация АЕЦ Синоп (втората атомна електроцентрала в Турция), ще можем да удовлетворим още повече от нашите потребности от енергия, каза снощи Ердоган.

По думите му Турция също ще строи и собствени атомни електроцентрали, предаде БТА.

АЕЦ "Аккую" ще бъде построена близо до пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом и ще се състои от четири енергоблока с мощност по 1200 мегавата. Първият енергоблок на АЕЦ "Аккую" се очаква да започне да произвежда електроенергия през 2023 г., а останалите ще бъдат въведени в експлоатация през интервал от една година.

Турция е подписала протокол с японското правителство за изграждане на втора атомна електроцентрала в окръг Синоп на черноморското крайбрежие.

Отделно, както обяви Ердоган, първият турски автомобил би трябвало да добави 50 милиарда евро към брутния вътрешен продукт на страната.

"Ще видим тези домашни и национални превозни средства в нашата страна през 2022 година, а също така ще ги изнасяме и на световния пазар", добави той.

Преди дни пък турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак съобщи, че третата атомна електроцентрала в страната ще бъде построена в района на Тракия, писа в."Хюриет дейли нюз".

Първата фаза на /атомната електроцентрала/ Аккую ще бъде пусната в действие през 2023 г. Местоположението на третата /АЕЦ/ е почти определено. Това ще бъде най-вероятно районът на Тракия, защото този район има високо ниво на потребление на енергия, но продукцията в този район не е толкова голяма, е посочил Байрак в интервю за турския телевизионен канал СиЕнЕн-тюрк.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Devam

преди 5 години

Ишалах и това ще стане

57

освобождение

преди 5 години

До изборътЧакаме го с нетърпение да ни освободи от ***! Няма кой друг освен Султанът!

56

Бъдещето

преди 5 години

Един българси лев = 100 турки лири а защо не и 1000.

fallback