Снимка: БТА

Преди историческата среща утре стана ясно, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е поканил американския президент Доналд Тръмп да посети през юли Пхенян за втора среща на високо равнище на двете страни.

Това съобщава южнокорейският вестник "Чунан илбо", позовавайки се на добре осведомен източник, предаде ТАСС.
Според вестника предложението се съдържало в писмо, предадено на Тръмп на 1 юни от заместник-председателя на ЦК на Корейската трудова партия Ким Йон-Чхол.

Вестникът отбелязва, че тогава и двете страни са изразили готовност да продължат контактите си на най-високо равнище.

В навечерието на историческата среща на върха между САЩ и Северна Корея президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна днес в Сингапур с домакина си - сингапурския премиер Ли Сян Лун, предаде ДПА.

Още по темата

Срещата, която имаше частен характер, се състоя в официалната резиденция на сингапурския премиер. След нея двамата лидери излязоха за малко пред медиите, стиснаха си ръце и позираха пред камерите, преди да се върнат в сградата за работен обяд с американски и сингапурски служители. Нито един не направи изявление пред очакващите ги журналисти, но Тръмп бе чут да казва на Ли, че утрешната среща ще е много интересна и според него ще има много добър резултат.

Днес в хотел "Риц Карлтън" се състояха подготвителни разговори между представители на САЩ и Северна Корея, очаква се по-късно да има още една такава среща. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо, който е в американската делегация, написа по-късно в Туитър, че разговорите са били "по същество и подробни".

Американският посланик във Филипините и бивш посланик в Южна Корея Сун Ким и ръководил американската делегация на срещата в хотел "Риц Карлтън". В севернокорейската делегация е заместник-външният министър Чхуе Сон-хюи.

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун пристигнаха вчера в Сингапур за очакваните с голям интерес преговори. Историческата среща, на която за пръв път действащ американски президент ще се срещне със севернокорейски лидер, има за цел постигане на споразумение за денуклеаризация на Северна Корея в замяна на облекчаване на дипломатическите и икономическите санкции срещу Пхенян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase