Снимка: архив, БулФото
fallback

С 12% биха поскъпнали парното и топлата вода в София от 1 юли, ако цената на природния газ се увеличи с 18%. Предложението за 18-процентно поскъпване на синьото гориво внесе в комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в късния следобед в петък “Булгаргаз”.

Газовата компания предлага за третото тримесечие цената на синьото гориво да е 427,12 лв. за 1000 куб. м, или с 18,05 на сто по-висока от сегашната. Причината е поскъпването на внасяния в страната природен газ с 11%, както и очакването този процент за третото тримесечие да е 11,5%, съобщава "24 часа".

В цената на горивото са включени и разходите за нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен. Освен това съотношението на долара към лева, което също участва във формулата за ценообразуване на природния газ, е 1 към 1,63691 лв., осреднено за период от 45 дни назад, което е с 3,32% нагоре.

В КЕВР ще анализират предложението за поскъпване на газа от понеделник. Подчинените на председателя на комисията Иван Иванов казаха, че е още рано за прогнози за поскъпване на топлинната енергия. Възможно е да се намерят резерви в самата газова компания, въпреки че те вече бяха оползотворени при предишното определяне на цените.

Комисията е предвидила поскъпване на топлинната енергия за топлофикациите при сегашната цена на газа. За София примерно тя е сметнала поскъпване само от 1,44%, като в този процент са предвидени разходите на газовото и на топлофикационното дружество, инвестициите, както и увеличение на заплатите. Възможно е обаче да се търсят резерви и в топлофикационното дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Кони

преди 5 години

Защо не вдигнат горивата с 50 процента, поне няма да ни занимават 1 година. Какво си играят с 18 и 12 процента.

33

Анонимен

преди 5 години

Чудя се до кога хората ще си траят. Повече от 20 г. все един и същи сценарии. Тая комисия за какво въобще я има, какво точно контролира КЕВР и какво точно работят там. Аз още от сега мога да ви кажа, че догодина ще е същото. Кой каквото поиска КЕВР им го дава. Първо дават фрапиращ процент и после кадисват уж на по-малък за да са доволни потребителите. Това не е нормално, а горките пенсионери са подложени на абсолютен геноцид, както и всички останали.

32

ДА

преди 5 години

Мдааааа.....12% увеличение на парно от юби и 3.8 % увебичение на пенсиите ,пак от юли!!И така всяка година!А увеличение с 12% на заплатите!?Не се наядохте,гадове ниедни!

fallback