Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters
fallback

Загадъчният севернокорейски лидер Ким Чен Ун, за който се смята, че е на 30 и няколко години, управлява потайната авторитарна държава и самопровъзгласила се ядрена сила от декември 2011 г.

Той е син на дългогодишния диктатор Ким Чен Ир и внук на "вечния президент" Ким Ир Сен.

Откакто е на власт, най-младият Ким контролираше развитието на севернокорейската ядрена програма, засилила напрежението с Южна Корея и САЩ, особено след като Доналд Тръмп стана президент в началото на на 2017 г.

Войнствената риторика, породена от това напрежение, подтикна Ким да направи остър дипломатически завой и да възприеме политика на търсене на мир. Така се стигна до бум от срещи с Южна Корея и сега, за най-голяма изненада, със САЩ.

Въпреки младата си възраст Ким затвърди властта си в корейското ръководство, предприемайки, както се твърди, чистка сред висшите служители, включително отстранявайки могъщия си чичо Джан Сон Тхек през декември 2013 г. и началника на въоръжените сили Хьон Йон Чхол през април 2017 г.

Преди дългоочакваната си среща на 12 юни с Тръмп в Сингапур Ким уволни трима висши военни и ги смени с по-умерени, съобщи агенция Йонхап.

Пълничкият и със заоблено лице Ким прилича на баща си и още повече на дядо си. Някои спекулират, че може да се е подложил на пластична операция, за да подчертае приликата.

Твърди се, че е посещавал училище в Швейцария под друго име до 1998 г. Швейцарското седмично списание "Ебдо" съобщи през 2010 г., че е напуснал училище на 15-годишна възраст, без да се дипломира.

Други ученици описват Ким като срамежлив и интроверт, пише списанието, добавяйки, че се е обичал да кара ски и се интересувал от баскетбол.

Бившата звезда на НБА Денис Родман, който е пътувал до Северна Корея пет пъти от 2013 г. с цел неофициална "баскетболна дипломация", до неотдавна беше единственият източник на информация за света за Ким от "първа ръка", пише БТА.

Родман неизменно го наричаше свой "приятел" и описанията му на севернокорейския лидер като цяло изразяваха симпатия.

"Не разбирам как хората могат да седят и да казват: "Този човек е луд", каза през декември Родман пред водещия на късно телевизионно токшоу Стивън Колбър. Но добави: "Той вероятно е, но аз не съм го забелязал".

Според ексцентричния Родман той и севернокорейският водач са се забавлявали, пеейки караоке заедно, яздейки коне и карайки ски. Родман разказа за това в интервю във Великобритания.

"Почти не сме говорили за политика", каза Родман и добави: "Разговаряхме за баскетбол".

Въпреки че нямаше официална роля, миналия юни Родман си приписа заслугата за освобождаването от севернокорейците на Ото Уормбиър, американски студент, който почина скоро след завръщането си у дома след 18-месечен престой в затвор в Северна Корея.

Американското правителство и семейството на Уормбиър обаче отрекоха Родман да има нещо общо с освобождаването му.

Родман, който веднъж участва в риалити шоуто на Тръмп "Стажантът", каза, че е дал на Ким екземпляр от книгата на Тръмп "Изкуството на сделката", за да му помогне да разбере по-добре американския президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Ludoto Lenche

преди 5 години

.KIM SHTE UNIJI TRAMP !!!

85

Анонимен

преди 5 години

Статията е много дълга и объркана. Нещата са прости. Ким е много по-умен от опонентите си, включително Путин. Стегната комунистическа държава, обединен народ, без бедни и богати. Най-образованата нация в света, най-дисциплинираната. Кой ще му излезе насреща?

84

SPECTER

преди 5 години

КИМ-чо е симпатяга който със излъчването си спечелва не малко симпатии. В същото време ме кефи защото е от младата генерация лидери като в момента е на 35 години и с хитрост и стратегия бъзика всички издухани чичаци които се опитват да "ИГРАЯТ" играта по стария начин. До няколко години за Северна Корея ще се говори по съвсем различен начин и то изцяло по "ВИНА" на "Прасчо"

fallback