Източник: Reuters

Вирус с тропизъм към централната нервна система стана причина за епидемичен взрив в южната част на Индия – щата Керала. Вирусът води до развитие на тежко заболяване, за което все още не е налично етиологично лечение или ваксина, а смъртността е близо 75%.  

Първите съобщения са от 19 май тази година. До сега са съобщени 25 случая на суспектни за инфекцията. От тях 16 души са с потвърдена лабораторно диагноза, а 13 са починали. Един от смъртните случаи е на медицинска сестра, която се е грижела за заразени с вируса пациенти.
 
Местната здравна служба докладва, че епидемичният взрив е локализиран на територията на щата. Независимо от това новината предизвиква притеснение по отношение на потенциала на вируса за разпространение и превръщайки локализирания взрив в пандемична заплаха.
 
За първи път вирусът е изолиран през 1999 г. и наречен Nipah virus, след епидемичен взрив при животновъди в свинеферми в Малайзия. Резервоари на инфекцията са т. нар. плодови прилепи. Досега са описани няколко епидемични взрива в Източна Индия и Бангладеш (Южна Азия).
 
Доколко реална е заплахата от Нипа вируса - вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase