Снимка: Архив, Reuters
fallback

Групата от 23-ма нелегални имигранти от Пакистан и Афганистан, която бе задържана вчера в рамките на специализиирана полицейска операция на българо-гръцката граница, е била укрита в професионално изграден тайник в ТИР. Това заяви на брифинг на граничния ни пункт с южната ни съседка "Капитан Петко войвода" директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков.

Този камион с наши регистрация и шофьор бе спрян на пътя Ивайловград - Любимец в рамките на акцията, като при инспекцията бяха открити признаци, че в камиона може да има укрити хора, посочи той. Товарният автомобил е отведен за щателна проверка на ГКПП Капитан Петко войвода, където в превозното средство след пролъчване с ренгенова апаратура и физическа проверка са установени 23 лица.

Категорично бе установено, че те са преминали през "зелената граница" пеша от Гърция у нас, допълни Кичиков.
По негови думи имигрантите, които са само мъже, са били натоварени в камиона в зоната за отговорност на граничния полицейски участък Ивайловград. При извършените беседи с нелегалните е станало ясно, че всички те са си платили, за да стигнат до Франция. Те твърдели, че на турска територия преди да преминат също нелегално в Гърция, са имали водач. Някои споделили, че са платили по 1600 евро на каналджия.

Превеждането през нашата граница е било организирано. Мигрантите са качени на транспорта близо до браздата и настанени в изключително тясно помещение под тавана на товарния отсек, посочи още главен комисар Кичиков. Отворът е може би към 50 сантиметра, можете сами да си представите в какво състояние са били транспортирани хората, добави той. Иначе каросерията била празна.

Специализирана операция на българско-гръцката граница бе започната след анализ на ситуацията в Гърция, подчерта директорът на "Гранична полиция". По думите му тя се провежда със сили и средства на "Гранична полиция" и включва засилени проверки на превозните средства, които минават през граничната зона. Граничните служители били достатъчно добре обучени, за да реагират адекватно при съмнения.

Образувано е досъдебно производство за нелагално преминаване на границата, съобщи изпълняващият функцията районен прокурор на Свиленград Мария Кирилова. Тя допълни, че шофьорът на камиона, който е от Хасково, е задържан за 24 часа, като предстои да му бъде повдигнато обвинение и срокът за задържане да бъде удължен на 72 часа.

Засега той не давал обяснения. Има задържано и второ лице, което е действало като помагач на предполагаемия трафикант, информира още Кирилова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Додо

преди 5 години

Откриха 23 нелегални мигранти, скрити в тайник на ТИР...групата е от Афганистан и Пакистан...=============Чудесно! Все едно са открили 23 късчета самородно злато, но дори още по-хубаво! Защото това са 23-*** високо образовани специалисти - адвокати, лекари и ядрени инженери! Сега правителството на Бойко има ужасно отговорната задача да се пребори да не бъде допуснато да ни бъдат отнети от някоя друга европейска държава! Хаштаг_те_са_наши! Хаштаг_сърчице! #refugees_welcome, #keep_em_here

7

ами

преди 5 години

Пълзят ли пълзят гъсениците.....

6

Анонимен

преди 5 години

все ги гледааш бедни и гладни, по лагерите бунтове вдигат за храна, от къде тези хиляди долари и евро за каналджии ? да си бяха платили самолетните билети и да си ходят при меркел и макрон,там си ги искат. сега ще ги разсеят из БГ. а до колкото знам, нелегалното преминаване на граница и без документи е НЕЗАКОННО ! НЕЗАКОННО! НЕЗАКОННО!

fallback