Снимка: pixabay
fallback

Динята е любим плод на мнозина. Сладка, освежаваща, студена – невероятно подходяща в горещите летни дни. Бързаме да изрежем сърцевината ѝ, но какво правим с корите? Изхвърляме ги, разбира се. Свикнали сме да смятаме, че те са храна за прасетата.

Е, прасетата всъщност са истински щастливци, когато похапват от изхвърлената кора на динята, защото тя има невероятно много ползи за здравето.

Следващият път, когато ядете сладка и сочна диня, не забравяйте да си гризнете и от кората ѝ. Защо?

Защото кората на динята е източник на много хранителни вещества, много повече, отколкото в сладката ѝ сърцевина. Изхвърляйки корите, тези полезни елементи отиват в коша за боклук.

Кората на динята доказано съдържа антиоксиданти, витамини С, А, В6, калий, цинк, ликопен, аминокиселини, флавоноиди, фенолни съединения. Освен това е с много ниско съдържание на калории и захари.

Кои са основните ползи от кората на динята?

Грижа за кожата

Високите нива на ликопен и антиоксиданти в кората на динята я правят много полезна за кожата. Те намаляват вредните ефекти от свободните радикали, състаряващи кожата и предизвикващи поява на бръчки и петна.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Анонимен

преди 5 години

ДО.23,Ама голяма кисела краставица ял ли си,едва ли опитай

20

до 23

преди 5 години

е,то си има туршия от малки динчета, но това е друга бира!

19

анонимен

преди 5 години

Миналата година бях на къмпинг. Еднна възрастна двойка правеше кисело на слънце с краставици и нещо друго. Когато седнахме за вечеря, на хубавата ракийка, те ни предложиха от киселото.Вкуса на киселите краставици го знаем всички, но вкуса на другия продукт беше още по хубав. И познайте....това бяха динени кори.Никога не съм хапвал по вкусно кисело. Хората бяха от Габрово и някой може да обясни вкарването на динените кори с това., но въпреки всичко, киселото бе страхотно!!!

fallback