Pixabay
fallback

Основната част от протестиращите в момента розопроизводители нямат сключен договор с преработвателно предприятие, а голяма част от тях не са регистрирани като земеделски производители. Това каза Гергана Андреева, Асоциация на етерични масла, парфюмерия и козметика (БНАЕМПК), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Събеседничката коментира протестите на розопроизводителите заради ниските изкупни цени на розовия цвят.

Нерегистрираните като земеделски производители нямат възможност да предоставят отчетни документи - фактури, приемно-предавателни протоколи за продукцията, която продават. Така в проблем за производителите на розово масло се превръща ощетоводяването на разходите, обясни Андреева.

"Тези производители на рози, които в момента стачкуват, са потърпевши, защото са жертва на прекупвачи. Спекуланти обикалят малките градини с мобилни изкупни пунктове, натискат цената на производителите".

Производителите, които имат дългосрочни отношения и сключени договори от години, работят по съвсем начин, подчерта Андреева. "Те в продължение на цялата година биват обгрижвани от работодателите с авансови плащания, заплащане на торове, помощ по отношение на пръсканията, включително помощ по отглеждане на розовите масиви - кога и с какви препарати трябва да се третират, защото това е от изключителна важност за качеството на маслото, което ще се получи".

"Ние всички сме в една лодка. Никой не може един без друг. Всички сме в процес на получаване на краен резултат, който трябва да даде хляб на всички".

Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

анонимен

преди 5 години

обединяваите се в кооперация и сами си преработваите розовия цвят така ще сеизбегнат останалите по веригата които умишлено натискат цените сега оставетерозите и почнете да садите чесьн зимата беше китаиски по 7 лева и некачественполският лук сьщо бе некачествен

15

ВИНАГИ ИСТИНАТА26

преди 5 години

КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА ? ЗАЩО ДОПУСНА ЗА СЕ ЗАСЕЯТ ХИЛЯДИ ДЕКАРА МАСЛОДАЙНИ РОЗИ , БЕЗ ДА СА ОСИГУРЕНИ ПРЕДПРИЯТИЯ ЗА ПРЕРАБОТКАТА ИМ И ПАЗАРИ ЗА РОЗОВОТО МАСЛО ? ТАКА ЩЕ СТАНЕ И С ЛАВАНДУЛАТА. НЯМА ДЪРЖАВА , НЯМА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА , НЯМА ГРИЖИ ОТ МЗ И ХРАНИТЕ ЗА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ.

14

хюго бос

преди 5 години

"ощетоводяването на разходите"? Тлоова не го разбрах. Да не от сборника "неграмотни днес.бг"?

fallback