Снимка: Facebook

Екипът от шерпи не е успял да намери алпиниста Боян Петров, но са открили важни доказателства, материали и оборудване, вероятно използвани от българина.

Още по темата

Това съобщиха на официалната страница на спасителния екип Dream Wanderlust.

Екипът се връща в базовия лагер днес следобед. Анализират се материалите, събрани при операцията.

През целия ден спасителите са се опитвали да излетят с хеликоптер от летището в Катманду, но не са успели заради лошото време. Те се надяват довечера или утре да стигнат до базовия лагер.

От докладите, предоставени от спасителния екип, ще зависи и посоката на търсене на алпиниста.

Спасителните операции по въздух и земя във връзка с издирването на Боян Петров вървят към своя край, съобщи Деян Петков от екипа на Боян Петров, цитиран от bTV.

Днес след като китайското правителство удължи с още един ден срока на хеликоптерите да летят над връх Шиша Пангма, времето отново беше решаващ фактор и въпреки, че хеликоптерите чакаха в готовност още от 6 ч. сутринта, подходящ прозорец за излитане така и не се отвори. На практика, това значи прекратяване на спасителната мисия по въздух.

Наземната спасителна мисия от непалски шерпи и китайски спасители също върви към своя завършек. Вчера китайските спасители тръгнаха от Лагер 3 към върха, но под върха бяха принудени от обилно натрупалия сняг и заледени участъци да преустановят и започнат изтегляне надолу. На връщане към базов лагер ще бъдат проверени наново всички възможни места и лагери и едва тогава ще бъде обявен край на спасителната мисия.

За съжаление, прогнозата за времето в следващите няколко дни е за сериозно влошаване и силни ветрове, което е основната пречка както пред спасителната акция по въздух, така и по земя, се казва в съобщението на неговия екип, откъдето припомнят, че днес е деветият ден от изчезването на Боян.

Вчера в района на Лагер 3 спасителите откриха инсулина на алпиниста.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase