Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

България изостава в механизираното бране на малини, а това води до по-ниски добиви, оплакват се производителите.

Докато в съседна Сърбия се получават по 1,5 тона на декар плод, у нас заради ръчната беритба добивите стигат до 700 кг/дка.

Българските малинопроизводители смятат, че трябва да се предоговорят условията за субсидиране от Европейския съюз. Основният проблем за тях е, че подпомагането е на декар, а те искат да е на тон.

Производители и преработватели от 24 държави участват в "Третия Световен конгрес на малинопроизводителите" във великотърновското село Арбанаси.

България е избрана за домакин на форума, тъй като през последните години е от най-големите производители на индустриални малини, съобщава Bulgaria ON AIR.

СТраната ни се нарежда на трето място след Полша и Сърбия. На конгреса се обсъждат намаляване на добивите, механизирането, квотите на потребление. У нас обаче все още има нерешени проблеми в отрасъла.

Липсата на работна ръка остава най-сериозният проблем на малинопроизводителите у нас. Причината е, че изкупните цени на замразените плодове са много ниски, както и разходите за труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 5 години

Не България изостава, а пишман предприемачите ни така са преценили, че им е по-изгодно. Държавата няма нищо общо.

56

Анонимен

преди 5 години

Сърбия има 30% по-нисък БВП от България при положение, че сивата икономика у нас е 28%.Ако я нямаше щеше да се види, че сърбите са хептен назад от нас, защото официалните данни щяха да са близо 60% в наша полза.Не сравнявайте Бъглария с някакъв съветски катун.

55

Анонимен

преди 5 години

До Waffen SSЗащото си *** и лъжец!В момента е пълно с български зеленчуци по магазините!

fallback