Източник: Reuters
fallback

Азотният оксид е естествено образуван в организма газ, който оказва влияние върху вътрешната обвивка на кръвоносните съдове (ендотел). Основната му роля се изразява в стимулиране отпускането на мускулатурата в съдовата стена и разширяване на кръвоносните съдове. Този му ефект е причина азотният оксид да се разглежда като средство за укрепване и подобряване издръжливостта на мускулатурата при занимаващите се с фитнес тренировки и бодибилдинг. Ползите от това приложение на азотния оксид обаче все още са дискусионни в няколко аспекта. 

Фитнес добавките не съдържат чист азотен оксид, а продукти, които стимулират производството на този газ в организма. Това води до повишаване притока на кръв към мускулите и по-бързо изграждане на допълнителна мускулна маса. Теоретично това действие е много позитивно за подобряване представянето във фитнеса, повишаване издръжливостта на мускулатурата и ускоряване на възстановяването след тренировка. Практическото постигане на тези ефекти обаче и по-скоро дискусионно.
 
Основна причина ползите от този тип фитнес добавки да се поставят под съмнeние е фактът, че тяхното действие не е безспорно доказано от клинични проучвания. Твърденията за него са по-скоро плод на логически обяснения за потенциалния ефект от приема на въпросните продукти, ускоряващи производството на азотен оксид в организма. Доколко този ефект носи преки ползи за подобряване на фитнес производителността и качеството на тренировките не е ясно.
 
Още за здравословните ползи от азотния оксид може да прочетете на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

праомира

преди 5 години

До АнонименЧетох и пробвам въглероден двуокис, който отделяме при дишане. Дишам в найлонова торбичка 2 минути, носът е отвън, когато имам време и нищоработа. Първият път сензацията е голяма. към синусите усещах магистрала. Сега не ми е необходим часовник по задъхването познавам изтичане на времето. Действува на белите дробове много силно, излизат доста неща,, Няма лекарства, лекари, пари.

5

Анонимен

преди 5 години

Чудовища, хората с белодробна хипертония се молят да имат възможността да дишат азотен окис, като последната форма на борба срещу тази скапана болест, а вие го ползвате за да трупате мускули?Ч Няма справедливост в този живот. Просто няма. Едни да не могат да дишат, а други да ползват лекарството им за да се газареят пред мадамит с великите тела. Ама иначе, като олимпийците, всичките са астматици и горкинките не могат да дишат. Не знаете какво е да не можеш да дишаш. Нищо не знаете.

4

Некой си...

преди 5 години

От т. нар. Азотни бустъри няма абсолютно никакъв смисъл. Само те напомпват и нищо повече, мускулът не нараства, пробвано е.

fallback