Снимка: архив, Reuters
fallback

Израел е поразил десетки ирански военни цели в Сирия в отговор на ракетен обстрел по негови позиции на Голанските възвишения, съобщи говорител на израелската армия, цитиран от Асошиейтед прес.

Подполковник Джонатан Конрикус определи ракетния обстрел по Голанските възвишения като "най-сериозния опит" на иранското специално подразделение Ал Кудс да атакува Израел. Четири от иранските ракети са били прехванати и някоя от останалите не е достигнала израелски цели.

Сирийската противовъздушна отбрана е изстреляла десетки ракети, но нито един израелски самолет не е понесъл щети, каза още подполковник Конрикус.

В комюнике, цитирано от ТАСС, израелската армия уточнява, че е атакувала десетки обекти в Сирия на Ал Кудс. Сред тях са щабквартира, военни и логистични комплекси на иранското специално подразделение, ирански военен лагер северно от Дамаск, складове на Ал Кудс на международното летище на сирийската столица, системи и установки, военни постове и наблюдателни пунктове, както и ирански пускови установки, от които са били изстреляни ракети по Израел.

Oще по темата

Израелските военновъздушни сили са атакували и установки на сирийската противовъздушна отбрана, които са открили огън въпреки израелските предупреждения, пише още в комюникето.

Израел не е заинтересован от ескалация на конфликта с Иран, увери подполковник Конрикус, цитиран от ТАСС.

Израелският военен говорител призова иранската страна да се въздържа от удари. "Иранската агресия е още едно доказателство за истинските намерения за укрепване на иранския режим в Сирия и заплахите, които представлява това за държавата Израел и стабилността в региона", подчерта той.

Подполковник Конрикус даде да се разбере, че израелската "армия няма да позволи на Иран да се укрепи в Сирия" и че ще държи сирийския режим отговорен за всичко, което се случва на територията на страната.

Израелските въоръжени сили са "готови за голям брой сценарии", отбеляза техният говорител. Той предупреди, че "докато агресията продължава да заплашва израелския суверенитет и граждани", армията ще отговаря със сила решително".

Израел е уведомил Русия преди нанасянето на ударите, каза подполковник Конрикус, цитиран от ТАСС.

Това е станало посредством създадения през 2015 г. механизъм за избягване на сблъсъци между израелските и руските сили в Сирия.

По-рано израелската армия съобщи, че десетина минути след полунощ (и българско време) иранските специални сили Ал Кудс са изстреляли не по-малко от 20 ракети и друг тип снаряди по нейни предни позиции на Голанските възвишения. Не са установени жертви и разрушения на израелска територия, отбелязва ТАСС.

Асошиейтед прес припомня, че Израел предупреди нееднократно през последните месеци, че няма да приеме постоянно иранско военно присъствие в съседна Сирия.

Хиляди ирански военни се сражават в сирийската гражданска война на страната на правителствените сили. Израел се опасява, че с намаляването на интензивността на конфликта, Иран ще използва Сирия като стартова площадка за нападения срещу него.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

86

Гост+

преди 5 години

"Израел не е заинтересован от ескалация на конфликта с Иран" - да, бе - хич....

85

Анонимен

преди 5 години

има евреи има проблеми ,няма евреи няма проблеми

84

РККА

преди 5 години

До.... Кои независими държави.....бля,бля и т.н...Ти за ислямските терористи де се учиха в САЩ да карат аероплан ли говориш ,че там работата нещо с тез търговски центрове намирисва.....

fallback