Снимка: Reuters

Един от водещите невролози във Великобритания - д-р Питър Хамлин, написа в колонката си във в. "Телеграф", че следващият месец ще бъде от решаващо значение за възстановяването на сър Алекс Фъргюсън след претърпения мозъчен кръвоизлив.

Още по темата
"Най-честата форма на кръвоизлив за мъж на неговата възраст с анамнеза за сърдечносъдови проблеми е интрацеребрална, при която има кръвотечение в мозъчната тъкан, което причинява непоправими увреждания на тези клетки", започва той.

"В случая на сър Алекс хирурзите са решили да оперират, защото са смятали, че размерът на кръвния съсирек причинява увреждане на останалата мозъчна тъкан. Това често е животоспасяваща операция и има за цел да намали всяко дългосрочно увреждане, от което сър Алекс може да страда при тази форма на удар."

"През първите няколко дни след операцията фокусът е върху закрепянето на здравето на пациента и е много трудно да се даде прогноза в първите дни, дори често и в продължение на първите няколко седмици. Ако пациентите оцелеят, но нямат признаци на подобрение в близките месеци, то е малко вероятно, да се върнат към предишното си здравословно състояние", призна специалистът.

"Въпреки това в момента Фъргюсън има всичко, за което да се бори и шансът за пълно възстановяване, макар и понякога след дълъг период на рехабилитация, все пак е налице", пише още Хамлин.

Сър Алекс Фъргюсън остава под лекарско наблюдение, след като в събота претърпя животоспасяваща операция.

Още новини от света на футбола четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase