снимка: Ройтерс

Досега Facebook искаше потребителите му да се сприятеляват. А сега иска те да намерят сродната си душа.

Основателят и главен изпълнителен директор Марк Зукърбърг заяви по време на годишната конференция на Facebook в сряда, че най-големият сайт за социални медии на планетата ще пусне по-късно през тази година нова услуга за запознанства.

"Днес обявяваме нов набор от функции, които скоро ще се появят, свързани със запознанствата", каза той. „Те ще са за изграждане на истински, дългосрочни взаимоотношения, а не само за свалки".

Още по темата

Компанията навлиза на претъпкан пазар: индустрията е на стойност около 3 млрд. долара, като приходите се разделят между рекламните и абонаментните услуги и се увеличават с около 5% годишно, сочи доклад на изследователската фирма IBISWorld. От тази сума около половината е от онлайн запознанства. Но Facebook има едно голямо предимство: повече от 2 милиарда потребители по света.

Говорител на Facebook казва пред MarketWatch, че новата функция ще позволи на потребителите да създадат профил за запознанства, различен от обикновения им акаунт във Facebook, а активността им по профила за запознанства няма да бъде споделяна в новинарския им поток. Подобно на Tinder, тази услуга за запознанства ще показва само първите имена на потребителите. Потребителите в новата услуга няма да са сред приятелите във Facebook, а сред други потребители, които са се означили като "необвързани" в социалната мрежа.

Но кой всъщност ще използва функцията? Мередит Голдън, специалист по запознанства, базирана в Ню Йорк, казва, че новата функция ще бъде използвана предимно от разведени хора и потребители на възраст над 40 години, които вероятно няма да използват други онлайн услуги. Въпреки че услугата на Facebook за запознанства би могла да действа по същия начин като други местни приложения за запознанства, хората я познават най-вече като познато място за разговор с приятели. Това е почти безпроблемен преход към запознанства с нови хора.

Целия анализ вижте в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase