Снимка: БТА

Украйна реши да разшири санкциите си срещу руски компании и организации, отчитайки санкциите, въведени от САЩ срещу руски олигарси и съюзници на руския президент Владимир Путин. Това заяви днес украинският президент Петро Порошенко, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Киев освен това разшири съществуващите санкции, които въведе срещу стотици руски компании и физически лица в отговор на анексията на Крим през 2014 г. и заради подкрепата на Кремъл за проруските сепаратисти в Източна Украйна.

"С днешното решение ние имаме координирани нови санкции с онези, които вече бяха въведени от САЩ срещу граждани и юридически лица от Руската Федерация", каза Порошенко преди заседание на националния Съвет за сигурност и отбрана.

Той не каза кои физически лица са в разширения списък и кога ще влязат в сила санкциите. Но преди това се твърдеше, че Украйна може да санкционира руски олигарси, в това число Олег Дерипаска.

През април САЩ наложиха санкции на 24 руснаци, в това число и алуминиевия магнат Дерипаска. Това бе едно от най-агресивните действия на Вашингтон за наказване на Москва заради предполагаемата й намеса в американските избори през 2016 г. и заради други "зловредни дейности".

Украйна освен това преустановява участието си в координационните съвети на Общността на независимите държави, предаде ТАСС. Решението е взето днес от националния Съвета за сигурност и отбрана.

На 12 април Порошенко предложи на правителството да подготви документи за официално прекратяване на участието на Украйна в ОНД, поръчвайки на министрите да започнат процедура по официално изтегляне на Украйна от учередителните органи на общността.

Украйна ратифицира споразумението за създаване на ОНД през 1991 г. и протокола за съгласие към него, но не ратифицира устава на ОНД и така в юридически план не е член на ОНД, припомня ТАСС. Киев обаче участваше в работата на организацията, но не на всички нива. (БТА)

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.