Снимка: flickr
fallback

Повече от 700 с ХИВ са застрашени да останат без лекарства и да развият усложения.

Причината е обжалване на обществената поръчка за медикаментите, съобщиха от Националната пациентска организация. За това алармират още от фондация "И" и сдружение "Здраве без граници" в писмо до МЗ.

"За нас е изключително притеснителен фактът, че към момента на обжалването е налице опасност лекарствените форми, за които е налице обжалване, да бъде изчерпани от аптеките в инфекциозните отделения", пишат в писмо до МЗ трите организации.

Те настояват Комисията за защита на конкуренцията да проведе спешно заседание, на което да обсъди казуса и да вземе решение, за да не се протака процедурата.

КЗК е образувала две производства срещу решение № РД-11-99/02.04.2018 на МЗ за доставка на лекарствени продукти за 2018 г., отпускани по реда на Наредба № 34 от 25.11.2005 г. за реда за заплащане от републиканския бюджет за лечението на български граждани за заболявания извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за лечение на пациенти със СПИН, туберкулоза, психични и поведенчески разстройства, дължащи се на употреба на опиоиди, синдром на зависимост“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Асен

преди 5 години

До КЖертви на изнасилване, кръвопреливане, просто са попаднали на болно гадже, деца родени от заразен родител... ти ли ще решиш кой има право на лечение и да живее и кой не?Ами ако аз не съм съгласен ти да го решаваш? Ами ако същите тези им дадем правото да решават дали ти имаш право да живееш? как така реши,че си по добър от някой друг без мен да ме питаш? Азпък смятам,че заслужаваш да не те лекуват

5

Анонимен

преди 5 години

Що за въпрос?! Защото сме гепаджии!

4

К

преди 5 години

И защо държавата трябва да осигурява лекарства на тези наркомани и ***?

fallback