fallback

Общ преглед

Само след 2 дни – на 26 април, светът ще отбележи 32 години от аварията в Чернобилската АЕЦ – най-голямата ядрена катастрофа в историята.

Oще по темата

Вече повече от 3 десетилетия световната общност продължава да се бори с последиците от трагедията, опровергала през април 1986 г. твърдението, че в енергетиката има само "мирен атом".

Аварията в Чернобилската АЕЦ през нощта срещу 26 април 1986 г. се превърна в най-тежката катастрофа в историята на атомната енергетика. Радиоактивното замърсяване обхвана над 200 000 квадратни километра, най-вече в Украйна, Беларус и Русия.

Самоотверженият труд на "ликвидаторите" от целия Съветски съюз даде възможност още през ноември 1986 г. обектът да бъде покрит с първия бетонен саркофаг, който задържа най-малко 95 на сто от горивото в разрушения реактор, а освен това - близо 70 000 тона радиоактивни метали, бетон, стъклообразна маса и десетки тонове радиоактивен прах.

На сутринта на 26 април 1986 г. никой не подозира, че авария в 4-ти реактор на централата ще се превърне в нещо страшно. Тези, които са живели и работили в близост до централата, е трябвало да се евакуират за три дни. Животът им след това обаче се превръща в 30-годишно изгнание.

Днес 30-километровата зона около централата, заедно с призрачния град Припят, са недостъпни за обикновените хора.

Екип на агенция Reuters посети АЕЦ "Чернобил" и засне уникални кадри от централата 32 години след най-голямата ядрена катастрофа. Вижте ги в следващата галерия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 6 години

До АнонименАнтропогенни лъчения има ежедневно в IT и водят до рак. Заобиколени сме от Wi-Fi връзки, мобилни и безжични телефони, компютри и много други електрически устройства, излъчващи електромагнитни вълни по-опасни от ЧернобилМалкия много си зле да знаеш. Хайде първо мисли, ако можеш и после си пиши простотийките.

52

Анонимен

преди 6 години

До АнонименДнес има медийно затъмнение, че окупационния минен корпус е отровил половината реки в страната а после по тържищата си купуваме пипер и домати поливани с медна водаИзобщо нямаш представа какво е това МЕДИЙНО ЗАТЪМНЕНИЕ - 1986 беше ТОТАЛНО ЧЕРНО ЗАТЪМНЕНИЕ

51

Анонимен

преди 6 години

До Страшно беше!Абе наистина ли това поколение е толкова кухо.Наистина ли е прав Вежди? Не мога да повярвам че хора които могат поне да пишат и четат ползват главите си само за вчесване.Това че нямат памет не значи че трябва да са толкова лекомислени,незнаещи и неразбиращи.Накъде бе деца с тези мозъци? ЗА СЪЖАЛЕНИЕ - ПРАВ СИ ЧОВЕК. ЖАЛКА КАРТИНКА

fallback