Снимка: bgonair.bg
fallback

Изходът от кризата в Сирия ще видим в Женева, посочи експертът по международна сигурност Димитър Гърдев, визирайки предстоящата среща на ООН по сирийския въпрос.

"Изходът може да бъде само политическо решение и то се търси на преговорите в Женева. Но преди това всеки ще постави на масата своите силни карти на терена. Основните играчи са Русия, САЩ, Иран и Турция", обясни Гърдев пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че Турция вече е навлязла във втора операция на сирийска земя, която по думите му е в нарушение на резолюции на Съвета за сигуност. В контекста на борбата на Ердоган срещу сирийските кюрди Гърдев каза, че ще е трудно да се създаде кюрдска държава, тъй като тя ще се сблъска с 4 страни - Ирак, Иран, Турция и Сирия.

Гостът в предаването "Денят ON AIR" акцентира върху предложението на Владимир Путин за федерализация на Сирия. Според Димитър Гърдев бъдещето на Сирия е свързано с оттеглянето на президента Башар Асад. Когато се постигне политически консенсус, едва ли ще се заложи отново на него, смята експертът.

"САЩ, Франция и Великобритания настояват Асад да се оттегли и да се проведат избори за временно правителство. В момента, в който той се оттегли, споразумението за разполагане на руски войски в Сирия е подложено на голяма опасност да бъде денонсирано", обясни Гърдев.

"Факторът "Ислямска държава" вече не съществува в Сирия", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

до Анонимника

преди 6 години

Напълно точни са прогнозите на Димитър Гърдев и са абсолютна класика! Много ясно е ,че признаване на международно ниво на бъдещето на Сирия може да стане САМО от ООН!!!А това е преговорния процес в Женева, никъде другаде! Най-после един компетентен коментатор иначе от смешници вече и свестен анализ не можеш да срещнеш...

14

Анонимен

преди 6 години

Просто и разбираемо е, че експертизата на Димитър Гърдев надува платната на пиндостанската пропаганда. Колко неточни и прибързани са заключенията му "Изходът от кризата в Сирия ще видим в Женева", разбираме от вчерашното изявление на Сергей Лавров, който дословно каза: Трите споменати от мен държави бомбардираха не само измислени химически обекти в Сирия, но те бомбардираха и преговорите в Женева.

13

Анонимен

преди 6 години

България купува нефт и газ.По ниски цени на тези суровини е добре за България и българския народ.Но русофилите повече са заинтерисовани за Русия,Сирия и другите кочини които продават суровини.Руснака и сириеца да са добре,а българина да е зле.Това е русофила,еничер,предател.Кога ще чуеш един руснак да каже,дай да продаваме по евтино газ на България,щото газа върти икономиката,никога.

fallback