Снимка: Булфото, архив

Употребата на наркотици при водачите на автомобили е изключително опасно явление, коментира бившият шеф на Пътна полиция комисар Алекси Стратиев, след като вчера сутринта 21-годишна жена помете 10 автомобила при шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Инцидентът стана на паркинг в Пловдив.

Още по темата

Комисар Стратиев обясни, че полицията вече е снабдена със средства, необходими за установяването на употреба на наркотични вещества.

"Вероятно това е и причината случаите с водачи, употребили наркотици и застанали зад волана, да се увеличават", коментира още той пред "Фокус".

Според него отказът на проверка за алкохол и наркотици е безсмислен, защото това означава шофьорът директно да отиде в затвора.

Бившият шеф на Пътна полиция коментира и трагедията на магистрала "Тракия", при която автобус се обърна в канавката след удар в кола, при което се стигна до смъртта на шестима пътници.

Стратиев е категоричен, че ползването на обезопасителни колани е можело да намали размера на трагедията.

"В автобуса е имало колани и пътниците са задължени да ги ползват. Второ - водачът също е задължен да осигури безопасен превоз, тъй като той търпи наказание, ако някой от пътниците не е поставил обезопасителния колан. Ако някой от пътниците откаже да сложи колана, водачът би могъл да спре управлението на превозното средство, като съответно уведоми органите, за да му окажат съдействие", каза още той.

Комисар Алекси Стратиев добави, че в случая с катастрофата от автомагистрала "Тракия" пътниците не са били призовани да ползват предпазните колани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase