Снимка: архив "Булфото"

Шофьорката на реното, влазло в съприкосновение с катастрофиралия вчера на магистрала "Тракия" автобус, е задържана. Повдигнато й е обвинение за причиняване на пътно произшествие, при което са загинали шест души.

Тежкият инцидент стана вчера на обяд край Вакарел.

Жената е задържана за 72 часа, съобщи на брифинг наблюдаващият прокурор по делото Мирослав Ангелов.

В понеделник ще бъде внесено искане за постоянна мярка пред Софийския окръжен съд, добави той, цитиран от БТА.

Разследващите са извършили техническа експертиза на нейния автомобил и от нея е ясно, че колата няма техническа неизправност.

Още по темата

"След като няма техническа повреда на автомобила, приемам, че е бил изправен и пътнотраспортното произшествие се дължи на нейни субективни действия", каза още наблюдаващият прокурор.

Той съобщи, че жената е на 29 години от Плевен. Преди две години тя е засечена в тежко провинение, свързано с употреба на алкохол. Шофьорът на автобуса също има провинения, но по-леки.

Шофьорката вече е разпитана. Спътникът й също е разпитан и е освободен.

Пробите за алкохол на двамата водачи са отрицателни. Не е установена и употреба на наркотици.

Багажът в автобуса е бил разпределен равномерно, пътниците също. Взети са мерки багажът на пътниците да бъде запазен и да бъде върнат след потърсване и доказване на правото на собственост.

Разследващият прокурор коментира, че е възможно при удара да е ударена предна лява гума на автобуса. Така рейсът се е завъртял и е отишъл в канавката, независимо какво е искал да направи водачът му.

"Възможни са много хипотези, този удар може и да не е толкова лек, това ще покаже автотехническата експертиза на автобуса", добави той. Засега няма хипотеза за друг участник в пътния инцидент, възможно е да излезе, но най-вероятно няма, коментира  оше Ангелов.

Няколко часа е продължил огледът на мястото на произшествието. Разпитани са 26 свидетели, като бройката може да е нараснала, тъй като разследващи обикалят всички болници, в които са настанени пострадали от катастрофата.

Наблюдаващият прокурор призова гражданите - преки очевидци на инцидента, да се обадят с информация на телефон 0886 88 25 31. Това е дежурен телефон, по всяко време може да ми се звъни, добави той.

Иззет е огромен обем документация от фирмата-превозвач, свързана с досието на автобуса от момента на закупуването му. Автобусът е нов, може би на година и няколко месеца, каза Ангелов. Иззета е и документация, свързана с водача - трудов договор, график за дежурства, длъжностна характеристика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase