Снимка: БТА

Русия осъжда нападението срещу Сирия и свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от пресслужбата на Кремъл.

Още по темата

"Русия категорично осъжда нападението срещу Сирия, където руски военнослужещи помагат на законното правителство в борбата с тероризма", подчерта Путин, цитиран от ТАСС.

С действията си САЩ още повече усложняват хуманитарната катастрофа в Сирия, носят отговорност за страданията на мирното население, на практика си затварят очите пред действията на терористите, които седем години измъчват сирийския народ, провокират нова вълна от бежанци от тази страна и региона като цяло", отбеляза руският лидер.

Русия свиква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН за обсъждане на "агресивните действия на САЩ и техните съюзници", заяви Путин.

Той каза, че за атаката в Сирия е била използвана инсценировка на употреба на отровни вещества срещу гражданско население.

"Отново, както и преди година, когато САЩ атакуваха в Сирия базата Шайрат, като предлог бе използвана инсценировка на прилагане на отровни вещества срещу цивилното население - този път в Дума, предградие на Дамаск", каза Путин и добави, че руските военни експерти са посетили мястото на "мнимия инцидент" и не са открили следи от използване на хлор или друго отровно вещество.

"Нито един мирен жител не потвърди, че е имало химическа атака", заяви той.

Ескалацията на напрежението в Сирия оказва разрушително въздействие на цялата система на международните отношения, посочи Путин. Историята ще се произнесе и тя вече възложи на Вашингтон "тежката отговорност за кървавата разправа с Югославия, Ирак и Либия".

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей пък заяви, че атаката срещу Сирия на САЩ, Франция и Великобритания е престъпление и че с нея няма да се постигне нищо, предаде Ройтерс.

"САЩ и съюзниците им няма да постигнат нищо с престъпленията в Сирия. Нападението срещу Сирия е престъпление. Американският президент, британският премиер и френският президент са престъпници", каза Хаменей в реч, цитирана от иранската телевизия.

Представител на елитното иранско военно подразделение Корпус на гвардейците на Ислямската революция заяви, че последиците от ударите по Сирия ще бъдат за сметка на Вашингтон.

"С тази атака ситуацията ще стане по-сложна и това със сигурност ще бъде за сметка на САЩ, които ще са отговорни за последващите регионални събития, които със сигурност няма да са в техен интерес", каза пред иранската агенция Фарс Ядола Джавани, заместник-ръководител на политическия отдел на корпуса.

Коментари Напиши коментар

187

ДекриминализациКоноп

преди 4 години

Драги сънародници 20.04.2018 в 16:20 ще се проведе марш Свобода за Конопа 16:20 пред народното събрание с минимум един фас у джоба!

186

Зоро

преди 4 години

Войната в Сирия е от 2011 и не е започната от Русия. За да твърдиш че Русия дестабилизира Сирия поради някакви цели означава че или си неинформиран или си *** или си с празно канче, но това вече не е мой проблем.

185

Анонимен

преди 4 години

Присъствието на Русия в Сирия усложнява хуманитарната катастрофа.Целта на Путин е да се засили бежанската вълна към ЕС,за да го дестабилизира.Русия подкрепя терористите и диктаторите,за борба срещу запада.