Източник: Reuters

Кой не употребява парфюми? Всеки има любими аромат и марка. Някои жени и мъже използват дезодорант, отделно си слагат тоалетна вода или парфюм. Но различните им съставки могат да раздразнят кожата, а понякога да доведат и до по-сериозни проблеми. 

Проучване на университета в Синсинати показва, че един на трима души има здравословен проблем, предизвикан от употребяване на изкуствени аромати, а един на 20 души е алергичен към тези съставки. Ако имаме събреж по кожата, астма, алергия, силно главоболие или замаяност, дори понижено либидо, то тогава трябва да потърсим дали причината не е в някой от ароматите в козметиката (или мокри кърпички, препарати за почистване). 
 
Чувствителността към изкуствени аромати може да се развие във всяка възраст, твърди Нийл Као, алерголог и имунолог от Грийнвил, Южна Каролина. Той пояснява, че някои аромати са много по-силни и концентрирани в сравнение с тези в природата. Затова на организма му е много трудно да разпознае техните молекули и му е по-лесно да ги игнорира.
 
Съществува така наречената контактна алергия – към парфюми, тоалетни води и друга козметика с по-тежки съставки, която при досег с кожата отключва заболявания като дерматит и екзема. Кожата сърби, зачервява се и се напуква под въздействието на конкретни молекули.  Но понякога реакцията не се появява веднага.
 
Как да се тестваме за алергия към парфюми - вижте на Puls.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase