Снимка: БТА

Седем палестинци са убити при днешните сблъсъци с израелски войници на границата на ивицата Газа. Протестиращи палестинци подпалиха купища автомобилни гуми, за да създадат димна завеса, която да пречи на израелските снайперисти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че 1070 палестинци са ранени, включително 293-ма с огнестрелни рани от бойни куршуми, като 25 от тях са в тежко състояние. Сред ранените има 12 жени и 48 деца. Много от пострадалите са се натровили от сълзотворен газ. Броят на жертвите може да нарасне според палестинските власти.

Хиляди палестинци от Газа се събраха след петъчната молитва на границата с Израел за втория от шест седмични протести, организирани от управляващото движение Хамас, срещу десетилетната блокада на територията. Финалният протест, предвиден за 15 май, бе наречен от ислямисткото движение "Великият марш на завръщането" на палестинските бежанци и техните потомци в родните огнища - намек, че протестиращите ще се опитат да влязат в Израел, макар че Хамас не отправи конкретна заплаха за масов пробив на граничната ограда.

Днес хиляди палестинци се стекоха в пет палатъчни лагера, подготвени от организаторите, всеки на няколкостотин метра от оградата. Днешната акция бе наречена "петък на автомобилните гуми" - млади активисти струпаха десетки хиляди гуми и ги подпалиха. Гъстият черен дим пречеше на израелските снайперисти, разположени по граничната линия.

Израелските сили от другата страна на границата отвърнаха с водни оръдия, стрелба с гумени и бойни куршуми и сълзотворен газ. Те използваха дронове, за да хвърлят по протестиращите бомби със сълзотворен газ.

По-късно през деня лидерът на Хамас в Газа - Яхия Синуар, посети лагера в Хузаа, посрещнат като герой. Той бе заобиколен от стотици привърженици, които скандираха: "Отиваме в Ерусалим, милиони мъченици". Синуар каза на тълпата: "Светът очаква нашия голям поход, когато ще пробием границата и ще се молим в Ал Акса" - свещената джамия в Ерусалим.

Израелската армия заяви, че протестиращите днес са хвърлили няколко взривни устройства и димки и че са били осуетени няколко опита за преминаване на оградата под прикритието на дима.
Израелските военни докараха огромен вентилатор, за да разпръсне дима от гумите, съобщи кореспондент на АП от Хузаа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase