Източник: Reuters
fallback

Всеки е изпускал храна на земята и на никой не е чуждо изкушението да си я изяде, дори когато я е изпуснал навън, особено ако хапва нещо много вкусно. Тези, които не устояват на изкушението, имат едно основно оправдание. Счита се, че ако храната е престояла на пода не повече от 5 секунди, тя може спокойно да бъде изядена, защото за толкова кратък контакт няма как да се покрие с опасни бактерии или замърсители.

Този принцип беше известен като правилото на 5-те секунди. Вече е по-удачно да го наричаме не правило, а мит. Мит, който наскоро беше разбит.

Доколко е безопасно да ядем храна, която сме вдигнали много бързо след изпускането ѝ на пода се заема да установи екип от университета Рутгерс в Ню Джърси, САЩ. За целта учените използват 3 типа храна – пъпеш, хляб и желиран бонбон. Проследява се доколко се замърсяват тези храни след изпускане върху 4 типа повърхности – стоманено покритие, керамичен плот, дървен паркет и килим.

За целта на проучването всяка настилка е държана известно време на открито, за да влезе в контакт с повече от циркулиращите из въздуха замърсители и микроорганизми. В последствие е подсушена, за да имитира максимално условията вкъщи или навън, където най-често изпускаме храна.

Кои повърхности цапат най-много и най-бързо храната - вижте на Puls.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 6 години

паднала храна на земята ако не може да се измие си остава там или свършва в кофата.-Глупости.Можеш просто да я издух аш или в случай, че е плод с *** - да плюнеш и да го отъркаш в блузата или панталоните.

5

Анонимен

преди 6 години

Единствено нещата изтървани в нужника на двора си остават там, преди много ме кефеше да играя "змията", докато една сутрин нокията ми не реши да се гмурне в селския кен*ф и там си остана .... От тогава си купувам Сони.

4

Анонимен

преди 6 години

Някоя по-голяма глупост не можахте ли да постнете като статия?

fallback