Бежанци протестират срещу депортацията им от Тел Авив. Снимка: БТА
fallback

Премиерът Бенямин Нетаняху каза, че Канада, Италия и Германия ще приемат част от хилядите африкански мигранти, потърсили убежище в Израел по силата на споразумение между Израел и Върховния комисариат на ООН за бежанците, предаде Ройтерс.

Израел възнамерява да прехвърли 16 250 мигранти в западни страни.

"Това е уникално споразумение между Върховния комисар на ООН и държавата Израел за извеждане на 16 250 души в развити страни като Канада, Германия или Италия - такъв ангажимент пое Върховният комисар - за организиране на извеждането и дори за финансирането му", каза израелският премиер по телевизията.

Други мигранти, много от които търсят убежище, ще получат позволение да останат поне през следващите пет години в Израел, където са влезли нелегално пеша през границата с Египет.

Съдбата на около 37 000 африкански мигранти се превърна в морална дилема за държавата, основана като убежище и национален дом за евреите. Дясното правителство бе подложено на натиск от националистически настроените си избиратели да изгонят мигрантите. Но планираната масова депортация предизвика критики от ООН и правозащитни организации.

През февруари израелските власти започнаха да раздават уведомления на около 20 000 африкански мигранти от мъжки пол, че имат два месеца да заминат за трета страна в Африка, защото в противен случай ще бъдат вкарани в затвора. Израелското правителство бе предложило на мигрантите, повечето от които от Судан и Еритрея, по 3500 долара и самолетен билет до безопасна дестинация. На мигрантите е било казано, че могат да избират между Руанда и Уганда.

Нетаняху каза, че върховният комисар за бежанците на ООН се е съгласил да организира и финансира новия план, чието прилагане ще отнеме пет години. Така неговото правителство се ангажира за всеки напуснал мигрант да даде статут на временно пребиваващ на друг, т.е. на общо 16 250 души.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

шматка

преди 6 години

Хайде и ние да си вземем няколко.Италиянците ще излязат по големи шушумиги и от нас.Правителството им не ги брои за живи

70

Давид

преди 6 години

Няма проблем. Африка е голяма и ще дойдат още. За политиците човешкия живот няма стойност.

69

СТРАНДЖАТА

преди 6 години

Аман от еврйската напаст и фашизъм!

fallback