Снимка: архив, Reuters
fallback

Има версия, че нервнопаралитичното бойно отровно вещество, използвано срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, е било поставено в куфара на дъщеря му, преди тя да напусне Москва, предаде Ройтерс, цитирайки статия на британския в. "Телеграф".

На 4 март 66-годишният Скрипал и 33-годишната му дъщеря Юлия бяха открити в безсъзнание на пейка пред търговски център в южния британски град Солсбъри. Оттогава те са в критично състояние в болницата.

Oще по темата

Юлия Скрипал е пристигнала в Лондон от Русия на 3 март, съобщават силите за борба с тероризма. Британски следователи работят по теорията, че отровата е била импрегнирана в дреха или козметика на дъщеря му, или в подарък, отворен в дома на Скрипал в Солсбъри, съобщава вестникът. Според Лондон отровата, която е засегнала и британски полицай, явил се на мястото, е веществото "Новичок", разработено от съветската армия.

Британските власти обвиниха Москва в първо използване на подобно оръжие на територията на Европа след края на Втората световна война. 23 руснаци, които според Лондон са шпиони, работещи под дипломатическо прикритие, са получили една седмица, за да напуснат страната. Вчера Великобритания, Франция, Германия и САЩ отправиха съвместен призив към Русия да обясни как отровата е била използвана на британска територия.

Москва отрича да е замесена и обвини Лондон, че раздухва антируска истерия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

137

Анонимен

преди 6 години

Тия мошеници съвсем се оплетоха в лъжите - веществото било донесено категорично от Русия, ама не знаели дали е импрегнирано в дреха или в козметика. Патологични лъжци от Даунинг стрийт.

136

Спеца

преди 6 години

Поредната опашата лъжа!Ако тая силна отрова използувана за БОВ е била в багажното на самолета , то вентилацията щеше да отрови всички пътници и екипажа!Информират ни за 131 обгазени, но нито един от самолета!Извода е категоричен , отровата е подхвърлена на аерогарата вероятно при митническа проверка на багажа!Русия няма нищо общо , английска работа , но непрофесионално!

135

Поп Андрей

преди 6 години

Баси, тия вече стават смешни. То не бяха верси , не бе чудо. Че според хронологията Скрипал и дъщеря му са били в ресторант и след това са намерени в парка. Отровата според един от създателите действа мигновенно. В момента на контакта. Интересно куфара в ресторанта с тях ли е бил? А може би в парка!!!

fallback