Снимка: pixabay.com

В 65% от случаите фалшивите новини носят печалба на авторите си, а при 84 на сто, те целят да насочат в определена посока обществения дебат. Това съобщава Европейската комисия, която публикува днес данни от собствено допитване. Според него почти 90% от тях имат светкавичен ефект, тъй като се целят в емоциите на хората.

Проучването показва, че от проверката на фактите и публикуването на истината няма смисъл, тъй като прочелите първата информация обикновено не виждат корекциите.

Социалните мрежи, новинарските агрегатори и блогове се ползват с най-ниско доверие. На традиционните вестници, специализираните уебсайтове и новинарските агенции хората вярват най-много.

Медиите сами да се регулират за справяне с фалшивите новини, които разпространяват. Това предлага експертна група, назначена от еврокомисаря Мария Габриел да предложи как ЕС да се справи с проблема.

Според групата, оглавявана от холандския професор Мадлен де Кок Бюнинг и включваща и двама българи - Вени Марковски и Димитър Димитров, най-добре ще е медиите, журналистите, блогърите и рекламистите да се врекат да спазват Етичен кодекс от 10 принципа. Предложените правила засягат предимно онлайн платформите и социалните мрежи, които са основен източник на фалшиви новини. Сред тях са те да разкрият алгоритмите си за подбор на новини и да насочват читателите към медии, публикуващи достоверни новини.
От своя страна медиите трябва да обявяват собствениците си и да обозначават ясно статите, които са платени от спонсори.

Според групата онлайн платформите трябва да разработят механизми, които да подреждат новините според индикатори, оценяващи тяхната достоверност, наличността на източник на информация и други. Те смятат, че колкото повече журналистите, блогърите и медиите се сдружават в проверяване на информация, толкова по-силни те ще бъдат срещу дезинформационни атаки.

Експертите признават, че препоръчваните от тях действия няма да са достатъчни за справяне с дезинформацията и за занхранване на медиите с проверена информация, затова препоръчват допълнителни инициативи, свързани с ограмотяването на журналистите и на гражданите да различават фалшиви новини от истински и да изграждат отговорно отношение към поднасянето на новините.

Експертите обаче предупреждават Мария Габриел, която трябва в близките месеци да предложи европейско законодателство срещу фалшивите новини, да не се изкушава от "лесни решения" и че "всяка форма на цензура, обществена или частна, трябва да бъде избягвана".

39-имата експерти, написали 44-страничния доклад, смятат че фалшивите новини са само част от по-голям проблем - дезинформацията. Според тях дезинформация е "всякакъв вид фалшива, неточна и подвеждаща информация", която се създава, за да нанесе вреда на обществото или за печалба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase