Снимка: Булфото, архив
fallback

Събитията бележат обрат по казуса със сделката между чешкото дружество ЧЕЗ и пазарджишката компания "Инерком България".

Oще по темата

Компанията на Гинка Върбакова не смята, че придобиването на държавен дял от страна на българското правителство, е единственият начин да се гарантира общественият интерес и доставките на електричество за българските потребители.

Това казва в интервю за "Ройтерс" председателя на борда на директорите на компанията Милена Стоева, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Според нея обаче от ЧЕЗ зависи дали българската държава ще има дялово участие при закупуването.

Тя смята, че финансов министър Владислав Горанов, който обяви, че българската държава има достатъчно инструменти да регулира доставката на електричество до потребителите, поради което държавното участие в сделката не е необходимо, е прав.

"Ние сме съгласни с финансовия министър и не смятаме, че държавно придобиване на дял от бизнеса на ЧЕЗ е единственият начин да се гарантира общественият интерес", казва Стоева.

От централата на ЧЕЗ в Прага съобщиха, че ще направят детайлен анализ на възможността за потенциално българско държавно участие в продажбата на българските активи на електроразпределителната компания и ще обявят решението си в началото на април.

Стоева отказва да оповести стойността на сделката, но отбелязва, че компанията Инерком има активи за около 100 милиона лева, а също така е поела твърд ангажимент да приключи тази транзакция и смята да го спази.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 6 години

С тази сделка се прекали. Мирише от всякъде, грозно, подмолно и типично не за цивилизовани и демократични държави бизнес поведение. Нагледах се и на по-ниско и на по-високо ниво на такива бизнес модели. Как да живея в такава среда? За втори път си събрахме багажа и се махнахме, иначе нека се пише, как хората масово се връщат. Има ли нещо смислено, което се направи в България. Един завод за автомобили, за кратко и вече го няма. Това ли бизнесът? Строителство, кол центрове, МОЛ-овете...

39

Анонимен

преди 6 години

тотален провал за борисов, пускай оставкааа

38

Един от Северозапада

преди 6 години

Продължение.Ако случайно събере човек средства и си купи слънчев колектор, не може да го инсталира легално на къщата си-подлежи на съгласуване с поне 3 служби, и познайте-те горят от желание да узаконяват частни колектори ...Виж, фотоволтаичните паркове са друго нещо-на времето беше достатъчно правилната фирма да ти направи бизнесплана, павилната банка да отпусне кредита, и щом си минал през правилните институции, което е един вид индулгевнция-подписваш договора с НЕК и електромера върти за теб.

fallback