Снимка: Twitter
fallback

В Саудитска Арабия снимка на две мароканки циркулира в Twitter. Причината - двете жени се продават - буквално! Те са прислужници и цената им е жълти стотинки.

Снимката в Twitter показва двете мароканки, които са обявени за "продан" като домашни прислужници.

Жената вдясно е описана - 30-годишна с 5 години опит в работата в Саудитска Арабия и знае как да готви и чисти. Цената й - 1500 риала или 353 евро.

Жената отляво пък е описана като прислужница, която "може да готви саудитски ястия и харесва деца". Нейната цена също е 1500 риала.

Случаят е ясен: Това е пример за робство, казва Ясмин Ахутат, мароканска блогърка по въпросите за правата на човека и жените пред международната редакция на "Дойче веле".

Тя обяснява, че чужденките, които работят като прислужници в кралство Саудитска Арабия, имат изключително ограничени права. Например много саудитци не позволяват на прислужниците си да притежават мобилен телефон и да комуникират със своите семейства.

В една обява например саудитец се оплаква, че продава прислужницата си, защото "има амбиции да се сдобие с мобилен телефон". В друг пост в Twitter, паспортът на мароканка е иззет и е използван като обява за нейната продажба.

Насилие и лошо отношение

В Саудитска Арабия жените, които работят като домашни прислужниците, са не само от Мароко, но и от други развиващи се нации като Етиопия, Индия и Филипините. Много от техните случаи станаха известни в последните години.

Например филипинките, които работят в кралството, често се оплакват, че са прехвърляни от работодател на работодател без тяхното съгласие, което ги прави уязвими за насилие. Подобен трансфер не е регламентиран от техните трудови договори.

През октомври 2017 г. една индийка, работеща като прислужница в кралството, се обърна към своето правителство с видео, в което тя призова да бъде спасена, защото й е отказвана храна в продължение на дни и е физически измъчвана.

Чуждестранните работници работят в Саудитска Арабия под шапката на системата "Кефала", която е легалната рамка, чрез която работодателите "спонсорират" чуждестранни работници и са отговорни за визата и статута на жените по време на техния престой в кралството.

Системата е често критикувана от организации за правата на човека, които се обявяват срещу ограничителните и дори насилствени взаимоотношения между работодатели и работници. В някои случаи работодателите насилват работниците си физически и психически, забавят плащанията, прибират паспортите им и могат да откажат на работниците да се върнат в родните си страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Наблюдател

преди 6 години

Докато има толкова несправедливо и неравномерно разпределение на парите в света все ще е така. За да има някакво равновесие съотношението богат: беден трябва да е 5:1 най-много 10:1. А то 1% от хората владеят 90% от паричните средства. Е какво очаквате тогава? Общество по-лошо и от джунгла!

17

Обективен

преди 6 години

До Али Я не обиждай животните!

16

History

преди 6 години

До ПитамPrav e coveka....Oste edin mandat na Mutrata i ste zapocnem da cetem i za bulgarski prisluznici....za kushei hliab i rob se e stavalo...

fallback