Снимка: Reuters

Общ преглед

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и неговият баща Ким Чен Ир са се сдобили с фалшиви бразилски паспорти с надежда да кандидатстват за визи за посещение на западни страни през 90-те години, потвърждават пред Reuter източници от службите за сигурност в Западна Европа.

Не е тайна, че управляващото семейство в Севернa Корея е използвало фалшиви документи, за да пътува в чужбина, конкретни доказателства за това обаче са рядкост. Фотокопията на бразилските паспорти за Ким Чен Ун и Ким Чен Ир, направени от Reuters, не са виждани преди.

"Те са използвали тези бразилски паспорти, които очевидно са със снимки на Ким Чен Ун и Ким Чен Ир, в опит да се сдобият с виза от чужди посолства", заяви пред Reuters източник от службите за сигурност, пожелал анонимност.

Според него документите са не само доказателство за пътуванията на семейството в чужбина, но и за това, че управляващите си подготвят евентуални канали за бягство от Северна Корея.

Посолството на Северна Корея в Бразилия отказа коментар. Външното министерство на Бразилия заяви, че разследва случая.

Бразилски източник, пожелал анонимност, е заявил, че въпросните паспорти за легитимни документи, издавани като бланки за консулствата.

Четири източника от службите за сигурност в Западна Европа потвърдиха, че с двата бразилски паспорта, издадени с имената Йозеф Пуаг и (Joseph Pwag) и Илджон Чой (Ilong Tchoi) е кандидатствано за визи в поне две западни държави. Не е потвърдено дали визи са били издадени.

Паспортите вероятно са били използвани за пътувания в Бразилия, Япония и Хонконг.

Японският вестник "Йоимури Шимбун" пише през 2011 г., че Ким Чен Ун е посетил Токио като дете, използвайки бразилски паспорт през 1991 г. - преди датата на издаване на документите, с които Reuters разполага.

И двата паспорта носят печат на бразилското посолство в Прага и са издадени на 26 февруари 1996 г. Източниците от службите за сигурност твърдят, че програмите за лицево разпознаване са потвърдили, че снимките са на Ким Чен Ун и баща му.

Паспортът на Ким Чен Ун е издаден на името Josef Pwag с дата на раждане на 1 февруари 1983 г. Толкова малко се знае за него, че дори и истинския му рожден ден е неизвестен. Той би трябвало да е бил на между 12 и 14 г., когато паспортът е бил издаден. Смята се, че е получил образованието си в Берн, Швейцария, където се е представял за синът на шофьор на посолството.

Паспортът на баща му е издаден на името на Iljong Tchoi, роден на 4 април 1940 г. Починалият през 2011 г. Ким Чен Ир е роден през 1941 г. И двата паспорта посочват като място на раждане на двамата Сао Пауло.

Източниците за сигурност отказват да обяснят как са се сдобили с фотокопията на паспортите. Ройтерс отбелязва, че техни кореспонденти не са виждали лично паспортите и не могат да потвърдят дали са фалшифицирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар