Снимка: Free images
fallback

Когато измерваме активността на пазара, го правим с два основни показателя – средна цена на жилището за даден областен град и броя на реализираните сделки, които вземаме като информация от Агенцията по вписванията. Това каза анализаторът от "Явлена" Младен Митов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му през 2017 единствено в София и Благоевград сделките са с малко повече спрямо 2016, а в останалите областни градове те са по-малко.

Това според него означава, че купувачите, които са много активни на пазара, не купуват на всяка цена. Те са склонни да дадат повече пари, но при доказано качество и при нужда. 

"Наблюденията ни потвърждават нашата теза от преди 3 години – че пазарът се движи основно от задоволяване на жилищни нужди и по-малко от инвестиции. Съотношението е 70:30".

"Приликите с 2006-2007 могат да се търсят единствено в това, че има ръст на жилищните имоти. Но има и разлики, защото това са две епохи", каза още Митов.

Кои са тези разлики? 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Skywalker

преди 6 години

Samo ludite kupuvat na teja ceni..Boykoland ste vi struva mnogo mnogo skapo...Teja *** deto mi razpravjat che cenite bili realni, abe negledate te li kvo stava okolo vas? Sega dalaverata s CEZ, skoro okonchatelnia otkaz za Schengen...Sto mislete che ima nulev interes na chuzdenci kam BG imotite? Ili pak vie ste nai hitrite?

19

бфйц

преди 6 години

Скъпо, евтино, всеки да си прави сметката и да наема, продава или купува. Аз продадох, добавих и купих ново. Скъпо, евтино - мое си е. Това се казва в статията - движението е от собствени потребности.

18

Анонимен

преди 6 години

Цели блокове са незаселени. Някои в ония години послушаха пишащите, че ако купят имоти след това ще ги отдават под наем ще печелят и ще погасяват ипотеките, е да де ама не,защото балонът гръмна, защото много хора си метнаха въжето, не можаха да се изтеглят от блатото в което затънаха повярвайки на хора, които очевидно лъжеха. Една стока струва точно толкова колкото някой може да плати, така е и с имотите.

fallback