Снимка: Bloomberg
fallback

В България съществува възприятието, че на германския пазар на труда няма нарушения и проблеми. Но в Германия има много работодатели, които не спазват регламентите и които нарушават правата на работниците си българи и въобще на служителите си от Централна и Източна Европа. Разбира се, не всички работодатели обаче са такива.

Това коментира в ефира наBloomberg TV Bulgaria Иван Иванов от Асоциацията за въпросите на работниците мигранти в Германия.

Нарушенията биват разни – от дребни като неизплащане на часови надници, които се решават сравнително лесно, до по-сериозни като незаконно уволнение или неизплащане на солидни суми.

Причината за нарушенията се корени основно в ниската осведоменост на работниците от ЦИЕ, от която се възползват недобросъвестните работодатели, посочи събеседникът в предаването. 

В Германия, отбеляза Иванов, има голям глад както за квалифицирана, така и за неквалифицирана работна ръка. Болшинството българи обаче работят като неквалифицирани кадри, като нарушенията в техния случай са повече.

Какво прави организацията, чиито представител е събеседникът в предаването, за да се бори с гореописаните некоректни практики?

Целия разговор вижте във видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

анонимен

преди 6 години

в германия сьщо има корупция но е по елегантна докато в бьлгария епросташка

47

Анонимен

преди 6 години

До д-р ХаусПак турците са ви виновни, нали?Даже у Германия през 21. век ви поробиха турците.На кривата ракета Космосът и пречел.

46

Анонимен

преди 6 години

В Бг работниците са подложени на системна експлоатация и психически тормоз от страна на кръвопиеца, но никой не защитава правата им. Всички институции знаят за случващото се, но мълчат. За да си защитиш правата по КТ, трябва да водиш съдебни дела, където работодателя може да купи всеки, а свидетел няма да ти стане никой колега, защото ще си загуби работата.Така е от 30 години и става все по зле. Защото държавата подкрепя всички действия на бизнеса.

fallback