Снимка: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

България е 47-та най-демократична държава в света от 167 изследвани държави, според публикувания Индекс на демокрацията за 2017 г, изготвян от аналитичния отдел на "Икономист".

Според класацията, най-демократичната държава на Земята е Норвегия, а най-авторитарната – Северна Корея.

Класацията се изготвя по 5 критерия: избирателен процес и плурализъм, правителствено управление, политическо участие, политическа култура и граждански свободи.

България е поставена сред непълните демокрации, веднага след Тринидад и Тобаго и преди Аржентина. В подреждането в региона, "Икономист" ни слага преди еврочленките Полша (53 място), Унгария (56), Хърватия (58) и Румъния (64). Авторите на класацията съобщават, че през миналата година България е единствената държава в Централна и Източна Европа, в която демокрацията не бележи отстъпление.

Най-висока оценка по петте критерия българската демокрация получава за демократичността на избирателния процес – 9,17 от 10 възможни. Следват гражданските свободи (7,94), политическо участие (7,22), демократчност на управлението (6,49) и политическа култура (4,38 от 10 точки).

Като цяло европейските държави са демократични, с едно изключение – Турция, която е определена като "хибриден режим" между думокрация и авторитаризъм. Южната ни съседка заема 100-но място, губейки позиции за втора година след потушаването на преврата срещу Ердоган през 2016 г.

Въпреки сериозния спад в доверието на гражданите в управлението след избора на Доналд Тръмп, САЩ и Канада успяват да удържат позициите си на най-демократичен регион на планената, следвани от Западна Европа, Латинска Америка и Азия и Австралия.

В топ 10 на световните демокрации се класират четири европейски членки: Швеция (3), Дания (5), Ирландия (6) и Финландия (9). Заедно с Холандия, Люксембург, Германия, Великобритания, Австрия, Малта и Испания, те са признати за пълни демокрации. Групата на частичните, в която сме и ние, се оглавява в Европа от Италия (21) и включва още Португалия, Франция, Естония, Белгия, Чехия, Кипър, Словакия, Литва, Гърция и Латвия – всички те изпреварват България. Сред голамите еврочленки Франция е определена като непълна демокрация заради политическото напреждение около президентските избори и извънредното положение след атентатите в Париж, което ограничава част от свободите.

Авторите на изследването посочват, че Източна и Централна Европа продължават да страдат от ниска политическа култура, неработещи институции и проблеми със съблюдаването на върховенството на закона и с корупцията.

В челната петица на демокрациите в света освен Норвегия, се нареждат още Исландия, Швеция, Нова Зеландия и Дания. Най-авторитарните държави са подредени нисходящо от Северна Корея, Сирия, Чад, Централно-Африканска Република и Конго.

Русия е определена като авторитарен режим и заема 135-о място от 167 държави. Качеството на демокрацията в Русия е оценено като това в Руанда, която е 134 и Замбия, класирана веднага след Москва. По петте критерия най-ниско е оценено демократичността на управлението на Кремъл.

Като цяло 49,3% от населението на Земята през 2017 г е живяло в някакъв вид демокрация. 4,5% се радват на пълна. 19 държави се смятат за демократични, 57 – за частични демокрации. В 37 страни управляват хибридни режими, а в 52 – авторитарни.  През годината световната демокрация е отслабена, констатират авторите от "Икономист интелиджънс юнит".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Крадат милиарди

преди 6 години

У Нас пси активни техники се ползват след 1969 година масово..Вижте кога почват да гласуват 99.98% за..ПО време на срещи на др.Тодор Живков с студентите в залата винаги имаше добре презобени с подсладители младежи..Отработените техники за обсебване и манипулации на тълпите не са от вчера..Вижте колко добре при Хитлер доведоха 7 милиона елитни мъже и жени от Германия до зловеща смърт

41

Има ДЕМОГЛУПАЦИЯ

преди 6 години

ИМА НАГЛО ДЕМОГЛУПАЦИЯ>Доказани престъпници на власт след 1980 година плащат с ограбени милиони от народа за експериментиране на разни пси активни ,пси препрограмиращи техники през телевизии ..Тровят милиони с нарочно подавани спец отровни през безалкохолни,бира,храни,хляб..Отравят милиони с хлор токсични отрови подавани вместо питейна вода и имитират ДЕМОКРАЦИЯ>Следят милиони с холограми в лични карти .Неудобните не се допускат до избори .. Крадат милиарди годишно от народа чрез подставени

40

15 ПЪТИ РАЗЛИКА

преди 6 години

15 ПЪТИ РАЗЛИКА МЕЖДУ ДЕПУТАТСТАКА ЗАПЛАТА И БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ КОИ КОИ ККРАДЕ СЕГА И ЗА КАКВА КУЛТУРА НА КРАДЕНЕ ДА ГОВИРИМ

fallback