Снимка: Twitter
fallback

Холандският външен министър Халбе Зейлстра подаде оставка, съобщиха Ройтерс и ТАСС. Това стана ден след като той призна, че е излъгал, че лично е чул руския лидер Владимир Путин да говори през 2006 г., че имал планове да създаде "Велика Русия".

По време на дебати в парламента днес Зейлстра каза, че авторитетът му толкова е бил накърнен от този случай, че той повече не може да остане на поста. Той заяви, че това е била "най-голямата грешка" в кариерата му.
"Не виждам друга възможност освен да връча оставката си на Негово Величество краля", каза видимо развълнуваният Зейлстра, цитиран от БТА.

Вчера той призна, че е излъгал по повод Русия, която самата Холандия редовно обвинява в преиначаване на истината, например за сваления над Украйна през 2014 г. пътнически самолет МН17.

Лъжата, която коства министерския пост на Зейлстра, е изречена през 2016 г. Тогава той заявява, че десет години по-рано Владимир Путин е говорил пред него, че иска да създаде наново "Велика Русия", чрез "анексиране на Беларус, Украйна, балтийските страни и Казахстан", отбелязва ТАСС.

Холандия официално уведоми Русия, че поради подадената оставка на Зейлстра се отменя планираната за 14 февруари негова среща в Москва с руския външен министър Сергей Лавров.

Зейлстра, който остана министър само четири месеца, вчера призна, че не е присъствал лично на въпросната среща на ръководството на компанията "Шел" с Путин, а е твърдял това, за да не издаде източника си.

"Не трябваше да правя това. Извинявам се", каза той на депутатите. Номинирането на Зейлстра за външен министър през октомври в крехката четирипартийна коалиция породи съмнения заради липсата му на дипломатически опит, отбелязва Франс прес.

Министърката на външната търговия и сътрудничеството за развитие Сигрид Каг временно ще отговаря за министерството на външните работи на Холандия, съобщи премиерът Марк Рюте.

По думите му Каг ще съвместява двете длъжности след рещението на министъра на външните работи Халбе Зейлстра да подаде оставка. "Народната партия за свобода и демокрация ще има нужда от известно време, за да намери замяна", каза Рюте, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 6 години

ОБИКНОВЕН ХИБРИДЕН ЕВРОДЖЕНДЪРПОВЕЧЕТО СА ТАКИВА.

25

TURK

преди 6 години

ТЕ ХОЛАНДЦИТЕ ТАКА ИЗЛЪГАХА И ЗА ЕКСПЕРТИЗИТЕ ОТ СВАЛЕНИЯ САМОЛЕТ-ВЛАЧИХА ЕКСПЕРТНАТА (УЖ) ОЦЕНКА ОТНОСНО ТОВА КОЙ Е СВАЛИЛ САМОЛЕТА.....АКО БЯХА РУСНАЦИТЕ ЩЯХА ДА ОРЕВАТ ОРТАЛЪКА,НО ПОНЕЖЕ БЯХА УКРАИНЦИТЕ И СЛЕД 2 ГОДИНИ И ОТ НЕМАЙ КЪДЕ КАЗАХА,ЧЕ ВСЕ ПАК РУСНАЦИТЕ БИЛИ.....

24

ognyanz

преди 6 години

Можем да си представим колко антируска пропаганда са изсипали в холандски, а и в други медии по повод на уж казаното от Путин на измислената от този министър среща.

fallback