Снимка: БТА
fallback

Държавната информационна агенция на Северна Корея КЦТА съобщи днес, че делегацията на Пхенян за Зимната олимпиада е провела "откровени и честни" разговори с южнокорейския президент Мун Дже-ин, но не спомена, че Северът му е предал покана за среща на високо равнище в Пхенян, предаде Ройтерс.

Днес приключва посещението на високопоставената севернокорейска делегация в Южна Корея. Визитата й бе посрещната положително и бе следена с интерес от южнокорейците, но не разсея скептицизма по въпроса дали Северът е искрен, когато говори за подобряване на двустранните отношения, отбелязва Ройтерс.

Ако се стигне до междукорейска среща на високо равнище, това ще е голям успех за Мун Дже-ин, който настоява за дипломатическо решение на конфликта около ядрената и ракетната програма на Пхенян.

В съобщението на КЦТА се посочва, че вчера Ким Йо-чен, сестрата на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, се е срещнала с южнокорейския президент, предала му е писмо от брат си и го е запознала с "намеренията" му. Агенцията не дава обаче никакви подробности.

Южнокорейски официални лица съобщиха след срещата, че Мун е бил поканен в Пхенян за разговори с Ким Чен-ун.
Ако се стигне до такава среща, тя ще втората между лидери на двете Кореи от 2007 г.

Южнокорейският президент и сестрата на севернокорейския лидер ще имат още една възможност да разговарят днес, когато ще присъстват в Сеул на втория и заключителен концерт на севернокорейския ансамбъл, поканен по случай Зимните игри.

Американският президент Майк Пенс, който отпътува от Южна Корея за Вашингтон, заяви пред журналисти, че САЩ, Южна Корея и Япония са единодушни, че Северна Корея трябва да продължи да бъде изолирана - икономически и дипломатически, докато не се откаже от ядрената си програма.

Представител на Белия дом каза, че Мун не е обсъждал вчера с Пенс поканата на Северна Корея. Южнокорейският президент обаче е дал ясно да се разбере, че никой няма да обмисля дори да намалява натиска върху Пхенян, докато той не започне да предприема реални стъпки за премахване на ядрените оръжия. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 6 години

"Американският президент Майк Пенс, който отпътува от Южна Корея за Вашингтон." Ко рече: "Американският президент Майк Пенс". Аз пък си мислех че президент е Тръмп но явно имам стара информация.

10

"-"

преди 6 години

Цял свят се надява и полага усилия за мирното урегулиране на напрежението между двете Кореи, само Краварите "наливат масло в огъня"!Изводът, кой има полза от воената конфронтация между Северна и Южна Корея е очеВадна!

9

Анонимен

преди 6 години

тва гледа много ехидно.

fallback