Снимка: архив Reuters
fallback

Иранците днес честват 39-ата годишнина от Ислямската революция от 1979 година, само няколко седмици след антиправителствените протести, разтърсили страната, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Участници в митинги в Техеран днес скандираха обичайните за такива събития лозунги срещу САЩ и Израел.

Пред стотици хиляди иранци на централния техерански площад "Азади" иранският президент Хасан Рохани призова за "година на единство", съобщи Франс прес. Той апелира също така консерваторите да не блокират кандидатите реформатори при бъдещите избори и заяви, че трябва да съществува по-голямо доверие в народа на Иран.

"Искам 40-ата годишнина от революцията догодина да бъде година на единството. Призовавам консерваторите, реформаторите, умерените и всички партии и хора да бъдат заедно," каза той в речта си, пише БТА.

Рохани спечели изборите през 2013 и през 2017 година с подкрепата на реформаторите. Той е подложен на сериозни критики от консерваторите заради усилията си да възстанови връзките със Запада.

Трябва да имаме доверие на народа, призова той и заяви, че на всички трябва да бъде разрешено да участват в избори.

В речта си Рохани обеща също така повече работни места и по-добра икономическа ситуация в близко бъдеще, допълни Асошиейтед прес.

Митингите са организирани за отбелязване на събитията от 11 февруари 1979 година, когато последователи на аятолах Рухола Хомейни свалиха от власт подкрепяния от САЩ шах Реза Пахлави.

В чужбина Иран успешно помогна за отблъскване на групировката "Ислямска държава" в Ирак и подкрепи сирийския президент Башар Асад да си върне стратегически позиции в продължаващата вече няколко години война в Сирия, отбелязва АП.

Икономиката на страната обаче все още изпитва затруднения въпреки изключително важното ядрено споразумение от 2015 година със Запада.

В края на декември и началото на януари в страната започнаха протести, свързани с икономическото състояние, които прераснаха в демонстрации, насочени пряко срещу правителството.

Като проява на неподчинение на западния натиск за ограничаване на програмата му за балистични ракети Иран изложи на показ днес своята балистична ракета "Гадр" с обсег 2000 км на централната техеранска улица "Вали-йе аср". Иран казва, че ракетната му програма има единствено отбранителен характер и не подлежи на преговори, както настояват САЩ и европейските страни, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

мъка

преди 6 години

има ли "ислямска" всичко тръгва назад

43

Анонимен

преди 6 години

Иранската армия е считана за една от най-мощните в Близкият Изток..На хартия-да. Гледахме ги как десетина години не можеха да се надвият с иракската която после американците разкостиха за две седмици. Толкова ще им отнеме и иранската.

42

наблюдател

преди 6 години

Тази ислямска революция развали хубавата някога страна.

fallback