Снимка: архив, Reuters
fallback

Дианетът или управлението по религиозните въпроси на Турция издаде фетва, в която на мюсюлманите не се препоръчва да ядат и пият с лявата ръка.

"Определяйки общите принципи за храненето и пиенето, пророкът Мохамед не е смятал за приятно използването на лявата ръка. С лявата ръка ядат и пият шейтаните, затова той е учил да се яде и пие с дясната ръка. Всеки мюсюлманин трябва да се вслушва в съветите на пророка, затова заедно с останалите правила родителите трябва да учат цетата и на това", се казва във фетвата.

Отбелязва се, че е допустимо лявата ръка да се използва в случай на физически недостатъци, пише РИА Новости.

По-рано Дианетът издаде фетва за развод, съгласно която съпрузите могат да се разведат по телефона, факса или електронната поща, ако мъжът три пъти изговори или напише думата talak ("развод" на арабски).

Жената обаче трябва да се убеди, че съобщението е изпратено наистина от нейния съпруг.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

Иванов

преди 6 години

Тази фетва е бошлав работа. Ходжите предполагат, че турците си мият г-за с лявата ръка и затова им напомнят, да не се хранят с нея. Но те масово се мият и с дясната ръка, така, че трябва гладни да седят или да си наемат някой сигурен чиляк, който да ги храни с дясната, която един Аллах само знае, къде я е завирал.

88

е как ще

преди 6 години

бъдат член на ЕС с тези безумни средновековни "заповеди" и разбирания?Всеки левак може да бъде арестуван, без работа, мъжът казва 3 пъти- и готово! А правата на жената?

87

Иван

преди 6 години

Съжалявам много, обявяват го за демон, казаха си го по телевизията! За всеки случай не мисля скоро да посещавам съседката, че то не се знае...

fallback