Източник: Reuters

Грипните вируси са само част от причинителите на сезонни заболявания. Повече от 300 са вирусите, които традиционно ни атакуват в зимния период. Най-непредвидим, изменчив и опасен обаче е грипният вирус, като в годините се променят активните за сезона щамове. По данни на Националната референтна лаборатория към Центъра за заразни и паразитни болести, най-често разпространеният в момента грипен щам е от група Б.  

Педиатрите съветват да се обръща сериозно внимание на всеки симптом, тъй като при децата усложненията настъпват бързо – в рамките на 2-3 дни. Какво трябва да знаем за грипа в пика на разпространението му? Можем ли да предпазим децата си и как да реагираме, ако се разболеят?
 
Пет бързи отговора на най-често задаваните въпроси от вирусолога проф. Д-р Радка Аргирова, дмн, и д-р Калин Лисички, началник на Клиниката по педиатрия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.
 
Кои са в риск от заболяване?
 
Малките деца до 2-годишна възаст са една от групите с повишен риск по време на грипна епидемия, заедно с бременните жени и възрастните хора. Факторите, които ни правят по-лесно податливи на вирусни инфекции са простудата, общият намален имунитет, неправилно хранене, контакт с вече заболели. 
 
Как да предпазим децата от грип?
 
За да намалим риска от заболяване, трябва да се грижим детето да е адекватно облечено за условията. Това означава както да не е твърде тънко облечено в най-студените дни, така и да не е прекалено облечено в по-топли зимни дни навън, както и в затворени, отоплени помещения. Възрастните трябва да следят помещенията да се проветряват редовно, децата да спазват добра хигиена с често миене на ръцете, и по възможност винаги да си слагат маски на публични места – в градския транспорт например. Важно е също в детските заведения да се спазва условието да не се допускат деца със симптоми на вирусна инфекция.
 
Отговорите на другите ключови въпроси за грипа ще откриете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase