Снимка: архив, Булфото
fallback

Подготвя се внос на овчари от чужбина. Липсата на работна ръка е един от основните проблеми при овцевъдството у нас, обяви във Велико Търново Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България.

От НОКА, в която членуват около 2000 фермери, чакат разрешение от Министерството на труда и социалната политика за внос на гледачи. Все още няма отговор от ведомството.

"Ние предлагаме не само българи от Молдова и Украйна да идват да работят у нас, а и от бившите съветски републики. Не по-малко от 1000 души ни трябват за овцефермите", заяви Караколев.

Той информира, че заплатата на гледач в сектора е около 600-700 лева, а за семейство – около 1300-1400 лева.

"Винаги се дават и бонуси към месечното трудово възнаграждение, като например 10 стотинки на литър издоено мляко, премия за отгледани агнета и др. Въпреки добрата сума, липсват желаещи да се трудят точно в тази сфера, заради трудоемкостта", коментира Симеон Караколев, цитиран от "Труд".

Той изтъкна, че 20% от овчето месо по нашите магазини е внос от Австралия и Нова Зеландия и се продава на същите цени като на родното производство.

"Наскоро бях в Йордания и там видях три категории овче месо - местно, румънско и австралийско. Местното се продава на цена от 8 долара, а вносното срещу 4,5 долара. Но Австралия е крупен производител, защото месечно от там се изнасят по около 3 милиона агнета, а се отглеждат над 90 милиона овце. В България се отглеждат едва около 1 милион овце, а в Румъния - близо 10 милиона животни", информира Караколев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

JJivanov

преди 6 години

В КРИМ на руски език охраняват с божествена охрана тежко увредена територия от жълта и бели бомби..Имало е стотици хиляди загинали от *** до 20 век вкл..Руския литературен е близък до църковно славянския язик въведен с цел лечение на големи територии ..Помпа БИОСФерата БЪРЗО. ЗА Укрепване на земната отбрана милиони руско говорящи са разселени след 1991 годинa вкл в САЩ,Израел,ГЕрмания..

77

JJivanov помагайте и

преди 6 години

В УВредените зони живеят много ползващи по няколко регионални езика .НА Украински диагностицират опасни създания веднага минават на Руски зад апредупредят човешката охрана.НА Молдовански/румънски/ в Кишинев засичат проблеми с Вранча веднага минават на Рускиза да успокоят региона.НА български охраняват важен разлом тн Долнодунавски разломен сноп чак до Ростов на Дон..Смятат се за братя.НА гагаузки следят аномални зони..

76

ПОмагайте

преди 6 години

МНого в ВАЖНО ДА се ПОМОГНЕ НА жителите на Приднестровието и на охранителите на територията на ДОНБАС.ИМА много БЪлгари в тези региони.ТАМ се ОХРАНЯВАТ Тежко увредени зони от тн"Първо ПРИШЕСТВИЕ" иска се предимно литературен руски плюс Български а в приднестровието и молдовански ..

fallback