Снимка: visualhunt.com
fallback

Полските власти са убедени, че разпространението на лъжи за Холокоста и нацистките престъпления трябва да се преследва и наказва. Това става ясно от изявление, разпратено днес от президентската канцелария във Варшава, предаде ТАСС, цитира БТА.

Президентският дворец коментира критиките срещу приетите на 6 януари от долната камара на парламента законови поправки, криминализиращи всеки опит да се представят поляците за съучастници в нацистките престъпления, включително използването на израза "полските лагери на смъртта".

Израелският премиер и външен министър Бенямин Нетаняху разкритикува вчера законопроекта. Лидерът на парламентарната опозиция в еврейската държава Ицхак Херцог прикани Нетаняху да отзове посланика й от Варшава за консултации. Израелското дипломатическо ведомство призова полските власти да променят текста, преди да бъде внесен за по-нататъшно утвърждаване.

Работата по проекта още не е приключила. Той трябва да бъде одобрен от Сената и подписан от държавния глава, за да влезе в сила, напомни днес канцеларията на полския президент.

"Бихме желали да обърнем внимание, че целта на закона е да предотврати лъжите и лъжливите обвинения срещу полския народ и държавата, както директно се посочва в законопроекта. Затова, ако критиците на проекта надигат глас, загрижени единствено във връзка с истината за Холокоста, то законопроектът не е в разрез с очакванията им. Издирването и документирането на истината, също както преследването и осъждането на лъжата, са действия, насочени към една и съща цел", се подчертава в изявлението.

Полша и Израел имат общи постижения в тази сфера, например това, че ЮНЕСКО призна исторически вярното название на германския нацистки концлагер Аушвиц-Биркенау, посочва президентският офис. 

"Работихме заедно по въпроса, заедно настояхме и получихме истината", се казва в документа.

"Затова днес всеки, който използва лъжливия термин "полски лагер на смъртта", не само скверни паметта на жертвите, но трови истината с лъжа, което трябва да се преследва и наказва. Същевременно всеки, чиито спомени или исторически изследвания съдържат истината за престъпления и недостойно поведение с участието на поляци в миналото, има пълното право на тази истина", добавя канцеларията на полския лидер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

89

777

преди 5 години

До АнонименХристос не е евреин , а арамеец.

88

Анонимен

преди 6 години

Слава на Полша! Много мъки е видяла тази страна и затова вече на никой няма доверие! Немеца е голям лицемер, под благи суми за "общ европейски дом и солидарност" те колонизира икономически! Евреите и те са адски гадове! Руснаците да не говорим. Много мъки е преживял този народ, иска се голяма воля и мъжество да оцелееш след всички тези кланета! А за шведския потоп чували ли сте? Тази страна е мъченик

87

Българин

преди 6 години

1. Еврейнът Фриц Хабер е създателят на Циклон Б. 2. Хиляди поляци (цели семейства) са убити, защото са укривали евреи по време на окупацията. 3. Всички жестоки и садистични шефове на специалните служби в Полша след войната са евреи. 4. През 1947 г. в град Радом е убито полско дете в еврейски ритуал. Да продължавам ли? Мога.

fallback