Снимка: Булфото, архив
fallback

Наемите на луксозните имоти в София поскъпнаха заради българското европредседателство. Най-голямо е увеличението при жилищата в центъра на София, но се повишава и цялостният интереса към България, показва анализ на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate, цитиран от "Труд".

Още от средата на 2017 г. предстоящото събитие се отрази стимулиращо на имотния пазар и много хора започнаха да инвестират в жилища с цел отдаването им под наем, основно в центъра на столицата и околните престижни квартали, намиращи се близо до НДК, коментират брокери.

В края на 2017 г. най-предпочитани за покупка са 2-стайните апартаменти при средна цена от 62 300 евро, а за 3-стайните купувачите дават около 103 300 евро.

Най-търсени са жилища в кварталите Редута, Гео Милев, Оборище, Дианабад, Слатина, посочват експертите.

Според данни на Агенцията по вписванията седмично се извършват прехвърляния средно на 5100 имота у нас. За цялата 2016 г. година са продадени, дарени или заменени са станали около 258 000 имота, а за 2017 г. почти 214 000 имота са сменили собствениците си.

Прогнозата на брокерите е ръстът на жилищния пазар да бъде 5-6% през 2018 г. на годишна база. За това ще благоприятстват множеството новоизграждащи се сгради в София, все така изгодните условия по ипотечните кредити и засиленият интерес от страна на инвеститори и купувачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

до 32 хахаха

преди 6 години

от Германия: В престижен квартал на Кьолн цената започва от 5000 евро / кв.м. и стига до 8000 евро /кв.м.

35

Bebok

преди 6 години

Търся тристаен у Люлим.Ама сакат все по 160 000 лева и повече.Последен этаж.Съседи от малцинство.Панорама на съседен блок.Асансьор не работи.Айде у лево,ще чакам да се спука балоня,да стане на 155 000.

34

Факт

преди 6 години

Навсякъде по света тенденцията е цените на имотите да се повишават. Разбира се винаги има спадове на цените, но това не променя тенденцията. Много ми е странно, как някои очакват повишаването на цените, което върви от край време да се обърне и цените да започнат да падат?! Спад на цените може да има заради някакво природно бедствие или заради война в даден регион ... Странни са тези дето вЕрват в балона ...

fallback