Снимка: архив, Reuters

Опасения от украински ракетен удар по Крим накараха Русия да разположи на полуострова два полка за противовъздушна отбрана, въоръжени със зенитни ракетни системи С-400 "Триумф" и ракетно-артилерийски комплекси "Панцир-1", пише "Независимая газета", като се позовава на военното министерство в Москва.

Единият полк вече е разположен край град Феодосия и ще прикрива източната полусфера от кримското въздушно пространство, а другият се очаква да започне бойно дежурство в района на Севастопол на 12 януари, уточнява вестникът.

В Крим смятат, че агресивната риторика на ред влиятелни киевски политици, депутати от Върховната рада и военни представители не бива да остане без внимание. "Каквото и да изпробват тактиците от Киев, всеки обект, минаващ въздушната граница на полуострова без разрешение, гарантирано ще бъде свален - независимо дали лети към Кримския мост (свързващ анексирания полуостров с Русия през Керченския проток между Азовско и Черно море, б. р.) или към санаториите край (курорта) Евпатория", цитира изданието депутата от Държавната дума Дмитрий Белик.

Украинският президент Петро Порошенко разпореди през 2016 г. отбранителната промишленост да започне разработка и производство на нови ракети, артилерийски системи и други оръжия. След година секретарят на Съвета за сигурност на Украйна Олександър Турчинов съобщи, че армията получава мощни ракети, посочва руският всекидневник, който изброява ред образци авиационна и ракетна техника украинско производство.

Военни експерти изтъкват ниското качество на украинските ракети и отбелязват, че трасето на полета им е практически непредсказуемо, а изпитанията се осъществяват в непосредствена близост от Крим, допълва "Независимая газета".

Русия увеличава военната си мощ в Балтийския регион, отбелязва "Известия" под заглавие "Щит за Калининград".

В рамките на тази програма Москва ще въоръжи разположени там въздушни части с модернизирани изтребители Су-27СМ и Су-27СМ3, а впоследствие и най-нови свръхманеврени Су-35. Целта е най-вече да бъде защитена руската Калининградска област.

В случай на нужда базираните в региона самолети на Русия ще могат с прецизни боеприпаси да нанасят удари по наземни цели и кораби на противника. Според експерти така руските въздушни сили ще контролират ефикасно въздушното пространство над цяла Западна Балтика, пише "Известия".

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase