Снимка: Архив

За нови 59 убийства на жени ще отговаря бившия руски полицай Михаил Попков, който вече е осъден за смъртта на 22 жени. Ако бъде доказана вината на 53-годишния мъж, той ще се превърне в най-големия масов убиец в Русия, изпреварвайки печално известния Андрей Чикатило, който е с 52 доказани убийства, случили се по времето на СССР, съобщи БНР.

Попков бе изправен миналата сряда пред съд в Иркутск, след като призна пред следствието и новите убийства, както и един опит за убийство в периода 1992-2010 г. Той вече излежава присъда за изнасилване и убийство на 22 жени и опит за убийство на още две.

Попков убивал жертвите си, след като им предлагал да ги откара късно през нощта, понякога с полицейска кола, докато давал дежурства в град Ангарск, недалеч от Иркутск. Руските медии го наричат "върколака" или "Ангарския маниак". Делото е закрито за медии, за да бъде избегната публичност за детайлите на неговите сексуални атаки.

Попков се смятал за "чистач", тъй като смятал, че прочиства града от проститутки. Сред жертвите му има алкохолички и наркоманки, но и жени от нормални семейства. В интервю за новинарския сайт "Медуза" през декември миналата година той казва, че използвал чук или брадва за убийствата и че не се страхувал от разкриване на престъпленията му. Заявява още, че негова мишена били жени, които били пияни или живеели по начин, смятан от него за неморален.

Попков извършил престъпленията като полицай и след пенсионирането си през 1998 г. Той е заловен през 2012 г., когато следователи повторно преглеждали неразрешени случаи и извършили ДНК анализ на жители с фокус върху тези, карали коли, чиито следи били открити на местопрестъпленията. След ДНК съвпадения Попков показал къде е заровил телата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase